14 czerwca 2017

Filet z kurczaka do pieczywa

Ostatnio usłyszałam, że przygotowanie domowej wędliny to strasznie długo trwa, do tego trzeba się jeszcze narobić a i tak nie wychodzi taniej niż w sklepie
Ok, te dwa pierwsze stwierdzenia są do przyjęcia, ale to ostatnie już mnie "ruszyło"
bo na to trzeba spojrzeć już inaczej- czy diety i lekarstwa nie kosztują??
a jak się tak "jedzie" cały czas na chemii to organizm niestety na "podziękuje"



Na blogu jest już schab ze słoja  ,    schab 5 minutowy,     schab pieczony w rękawie
dzisiaj przedstawiam przepis na filet z kurczaka pieczony w folii, ale nie jest to ostatni pomysł na to mięso'
Przepis najprostszy z możliwych i chyba nikt nie powie ze nie ma na to czasu-
użyłam gotowej mieszanki do kurczaka i tyle:)
Może też nie najzdrowszy, bo wspomagacze są wszędzie, ale sprawdzajcie etykiety i  składniki,
Polecam, bo wyszło na prawdę pysznie:)


Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
2-3 łyżki  przyprawy do kurczaka
1  łyżka papryki wędzonej słodkiej
2 łyżki oleju
dodatkowo
folia aluminiowa

Przyprawę do kurczaka i paprykę mieszam i wysypuję na talerz,
Piersi myję i osuszam ręcznikiem kuchennym, rozcinam, pozbywając się mostka i  chrząstki.
Każdą dokładnie obtaczam w przyprawach i przekładam na folię aluminiową, polewam olejem i dokładnie zwijam- pierwsze boki , potem zwijamy u góry.
Oba pakuneczki przekładam na  blachę i piekę w 200 stopniach przez 20 minut.
Mięso wyciągam, studzę i wkładam do lodówki , najlepiej na noc, potem już sie zajadamy ;)
Prosto i szybko, nie licząc czasu stygnięcia i stężenia ;)
Smacznego



12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie mięsko do kanapek :) Pychota Reniu, pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jednak z domową wędliną te inne nie mogą się równać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiele dobrego słyszałam o domowych wędlinach tego typu.
    Jednak sama nigdy ich jeszcze nie robiłam.
    Chyba pora na pierwsze podejście :D
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, ja też często piekę sobie pierś z kurczaka do pieczywa :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakowicie się prezentuje! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak kanapeczka z taką domową wędlinką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mięsko smacznie wygąladą. I chociaż nie jestem bardzo mięsożerna ale lubię dobre mięsko od czasu do czasu. . I takie zrobię. Rodzinka na pewno będzie zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze są domowe wędlinki. Twój filet do chleba na pewno smakuje domowo i wyśmienicie -:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem za! Za przygotowaniem domowej wędliny! Nie ważne, czy z kurczaka, czy z mięsa wieprzowego, ważne, że domowe, że własne i wiemy co jemy.
    Miłego dnia i weekendu Reniu Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, idealne do kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja się nie zgodzę z ostatnimi dwoma: fakt, przygotowanie długo trwa ale to samoczynnie (samo się pekluje, pilnować nie trzeba), narobić się nie trzeba bo tylko wsadzić do szynkowara czy rękawa i samo się piecze lub parzy. A koszty? Oczywiście, jak ktoś chce mielonkę za 10 zł/kg gdzie połowa to woda, ulepszacze i jakieś zmielone uszy, odpady (sorry, musiałam uświadomić) to oczywiście koszty są niewspółmierne. Ale jeśli wziąć pod uwagę szynki dobre gatunkowo rzędu 30-40 zł za kg (są takie, niby domowymi sposobami) to już wcale domowe nie wychodzą tak drogo. Polecam Ci szynkowary, cudne wędliny :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)