15 marca 2017

Domowa cebulka prażona

Lubicie?
bo my tak i często podjadamy zamiast chipsów :)
Lubię dodawać ją do sałatek, kanapek czy domowych hamburgerów i hot dogów.
Od kilku lat robię ja w domu nic trudnego czy drogiego wymaga też niewiele czasu a zawsze mam pod ręką i wiem, co jem:)

Jedną z propozycji zastosowania takiej cebulki podam już wkrótce, ale chciałam by przepis był osobno.
Podaje też przepis na jedną cebulę, ale ja od razu robię z trzech, a i tak bardzo szybko znika
Przy większej ilości dzielę cebulkę na porcję i każdą porcje przygotowuję tuż przed smażeniem,  inaczej cebula może się posklejać
Polecam:)



Składniki:
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli
około 1/2 l oleju


Cebulę kroję w kostkę
Nie trzeba równo, czy drobno, przynajmniej ja się tym nie przejmuję;)
Cebulę przekładam do woreczka, wsypuję mąkę i sól- zamykam i potrząsam tak długo aż mąka oblepi cebulę.
Potem wysypuję cebulę na durszlak i strzepuję nadmiar mąki.
Olej rozgrzewam, ale nie za bardzo- gdy wrzucony kawałek cebuli od razu wypłynie na górę i będzie otoczony bąbelkami znaczy to że mam odpowiednia temperaturę
Smażę na bardzo małym ogniu przez około 20-25 minut, na złocisty kolor,od czasu do czasu mieszam, żeby smażyła się równomiernie


Usmażoną cebulkę wyciągam łyżka cedzakową, przekładam na ręcznik kuchenny i pozostawiam do wystygnięcia.
Ciepła cebulka jest jeszcze miękka, ale później robi się już chrupiąca.
Przed przełożeniem do słoiczka pozwalam cebulce porządnie się wysuszyć :)


18 komentarzy:

  1. Na pewno wypróbuję przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takiej cebulki prażonej, ale już wiem do czego mogłabym ją wykorzystać :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Reniu dziękuję za przepis :) kupowałam a teraz sama zrobię 💋

    OdpowiedzUsuń
  4. O wow nawet nie wiedziałam, ze taka cebulkę można zrobić samemu. Zawsze kupowałam ja gotowa.
    Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie wygląda ta cebulka. Nie wpadłabym na to żeby taką cebulkę zrobić. Fajny przepis. Biorę go :) Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię, lubię :) Zresztą od zawsze byłam fanką cebulki :) Super. A taka prażona cebulka jest niezwykle uniwersalna :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze, to nawet takiej cebulki nigdy nie jadłyśmy xD Ale wierzymy, że smakuje super jako dodatek do dań :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam i przyznam się bez bicia, że czasem zdarza się nam kupić - lubimy np dodać do wrapów z tortilli lub do domowego hamburgera. Teraz będę już robić sama :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o spadłaś mi z tym przepisem z nieba :))
    uwielbiamy a najlepsza wałsnie taka domowa dziekuje :***

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię i dodaje ją do wielu dań :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię taką domową cebulkę, dziękuję za przypomnienie, bo juz dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna jest taka cebulka! Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwszy raz słyszę o takiej przekąsce:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzięki za przepis - właśnie sobie zapisałam. Spróbuję zrobić, bo uwielbiam cebulę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię, lubię... ;) Także podjadam zamiast chipsów lub w hot-dogach/ tostach / hamburgerach... ;) Domowej jeszcze nie robiłam - zmienię to!

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie robiłam takiej cebulki, ale zachęciłaś mnie i na pewno wypróbuje przepis :)
    pozdrawiam Renatko.

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)