27 listopada 2016

Ciasto makowe z brzoskwiniami

Przepis stary z "Twojego Imperium"  wyszperany z pudła z przepisami od Mamy
Wypróbowany i zaakceptowany przez moją rodzinkę- zniknęło w mgnieniu oka ;)
Idealne dla tych co nie przepadają za makowcem.
Ciasto nie jest zbyt wysokie, ale też piekłam go w dłuższe foremce-w zwykłej keksówce na pewno będzie jeszcze wyższe.
U nas na pewno pojawi się znowu na święta , a Wy jakie ciasta przygotowujecie?
Polecam :)




Składniki:
Ciasto
foremka 38cm x 10cm 
4jajka
1/2 szklanki cukru
100g mielonego suchego maku
5og mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1płaska  łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa
80ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szklanka wody

Masa brzoskwiniowa
puszka brzoskwiń w syropie
1 łyżka żelatyny

Zakropka
kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego na 0,5 szklanki przegotowanej wody



Ciasto:
Białka ubijam na sztywno z szczyptą soli
Do ubitych białek dodaję stopniowo cukier, ubijam do rozpuszczenia przez 2-3 minuty
Następnie dodaję po jednym żółtku .
Wyłączam robota i dodaję mak wymieszany z mąką i proszkiem do pieczenia- mieszam ręcznie szpatułką  dokładnie, ale delikatnie.
Ciasto przekładam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i piekę  w 175 stopniach przez 30 minut.
Upieczone wyciągam z formy, studzę kroję na 3  blaty

Masa brzoskwiniowa

Brzoskwinie odcedzam z syropu.
Część syropu podgrzewam i rozpuszczam w nim żelatynę.
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę, 3 połówki odkładam do dekoracji.

Masa śmietanowa
 Żelatynę zalewam zimną wodą i odstawiam do napęcznienia, potem ciągle mieszając podgrzewam do rozpuszczenia;
Śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec dodaję cukier puder ( można ominąć)i przestudzoną żelatynę.


Składanie ciasta

Ciasto składam "do góry nogami" zaczynając od najwęższej części
Blat układam ponownie w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, ponczuję i wykładam 1/3 masy śmietanowej, a na nią połowę masy brzoskwiniowej
Na brzoskwinie nakładam drugi blat i kolejno, zakrapiam, 1/3 masy śmietanowej i resztę brzoskwiń, na górę ostatni blat.
 Ciasto wkładam do lodówki na 2 godziny, masa musi się ściąć.
Wyciągam ciasto z foremki, odwracam , na górę nakładam resztę śmietany i ozdabiam plasterkami brzoskwiń
Ciasto najlepiej trzymać w lodówce lub innym zimnym miejscu.

Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Reniu, dla mnie ciasta z makiem to coś co lubię. Na święta mam żelazną listę ciast, które piekę co roku, ale zawsze coś nowego dodaję. Prym wiodą pierniki, pierniczki, tort makowy, strucla z makiem i... jeszcze coś, o co poproszą domownicy. A Twoim ciastem chętnie bym się poczęstowała :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda, ale bym miała ochotę na kawałek tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy kiedy mak w takim cieście super fajnie chrupie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana świetne ciacho, fajny pomysł na imprezkę lub święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda wspaniale :) szkoda, że nie lubię maku :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Bosko wygląda!!! Pozdrawiam serdecznie!:)))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  7. Reniu kusisz tymi swoimi wypiekami. Przyznam, ze pomysłowe. Wartałoby wypróbować. Ja na święta to struclę makową drożdżowy warkocz. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta z makiem to coś co uwielbiam w okresie świątecznym. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile ja bym dała żeby zjeść sobie takie ciacho do herbatki ajć:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Renia boskie, kocham wszelkie makowe wyroby, wypieki i przysmaki. Buziole

    OdpowiedzUsuń
  11. Czuję się absolutnie skuszona! Uwielbiam ciasta z makiem oraz ciasta z masami. Takie połączenie bardzo do mnie przemawia i sprawia, że mam ochotę na kawałeczek do herbatki choćby teraz. Muszę, po prostu muszę zrobić takie na święta... albo i wcześniej. :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)