na pewno:)
choć moja rolada jest w nieco innym wydaniu, a przepis wypróbowany na wiele sposobów przez ostatnie lata.
Podaję najlepszy (według nas, oczywiście) wariant i zachęcam do wypróbowania, bo taka roladka świetnie sprawdza się na wszelkich imprezach i na świątecznym stole.
Muszę przyznać, ze nie przepadam za żółtym serem na pieczywie, ale tą roladkę mogę jeść codziennie- jeżeli tylko coś dla mnie zostanie, bo amatorów jest więcej.
Składniki
na blat serowy potrzebujemy
300g sera żółtego łatwotopliwego ( u mnie gouda)
3 łyżki majonezu ( kielecki najlepszy)
3 jajka L
Farsz
120 g sera typu camembert lub 100g sera topionego
50g masła ( prawdziwego! i miękkiego)
4 jajka
50g szynki konserwowej
3 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki
2 łyżki majonezu
sól i pieprz, czosnek granulowany do smaku
Dodatkowo
4-5 łyżek ostrego ketchupu
Rozpoczynam od przygotowania farszu:
jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i ścieram na tarce,
tak samo ser camembert, a szynkę kroję w drobną kostkę.
W misce ucieram masło, dodaję resztę składników , doprawiam do smaku.
- jeżeli chcecie dodać ser topiony to wystarczy go utrzeć razem z masłem
Ser na blat ścieram na małych oczkach tarki, dodaję do niego majonez i jajka- dokładnie mieszam.
Dużą blachę piekarnikową ( 34x 37 cm) wykładam papierem do pieczenia i wykładam masą- to najtrudniejsza część, bo masy jest mało, ale wystarczy:)
Przygotowany blat piekę w temp 180 stopni 20-25 minut
Upieczony blat wyciągam, obracam i ściągam papier
Uwaga bo gorące!
Na blacie rozsmarowuję ketchup, następnie farsz i jeszcze ciepły zwijam przy węższą stronę, tak jak roladę.
Przekładam z powrotem na papier, mocno zwijam i odstawiam do wystudzenia.
Zimną wkładam do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Renatko rolada wygląda smakowicie,musi być bardzo smaczna 😋 i sycąca.
OdpowiedzUsuńToż to kaloryczna bomba 😉
Serdeczności zostawiam 😊
Ależ musi być smaczna:)
OdpowiedzUsuńNie znałam takiej rolady, ale wygląda zachęcająco. :)
OdpowiedzUsuńOj Renatko, ale to musi być pyszne, nigdy jeszcze takiej nie jadłam. Z chęcią wypróbuję, pozdrawiam cię cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
No pewnie Reniu, że znam taką roladę. Kiedyś ją nawet często jadłam. Smakowała mi. Dobrze, że o niej przypomniałaś, bo ten smak powrócił. Pyszna jest :) Buziaki Reniu :)
OdpowiedzUsuńNie znamy takiej serowej rolady :-P ale musi być pycha :-D
OdpowiedzUsuńFajna,ja nigdy nie robiłam takiej.
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa jak to smakuje!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
A ja nie znałam! A zapowiada się tak pysznie!
OdpowiedzUsuńJa może jestem jakaś zacofana bo nie znam:D Ale jak to fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńRenatko a ten camemert sie nie przykleja do tarki ? i jak to zima do lodówki ,a latem to gdzie ;) ?
OdpowiedzUsuńzimą moim zdanie to mozna na balkon :))
fajny przepis skorzystam :*
Aguś tarkę posmaruj lekko olejem, nie powinno sie przyklejać;)
Usuńa zimną roladę do lodówki bez względu na to zima czy lato;D
aha myslałam ze tylko latem , ok :) dziekuje :*
UsuńA ja tej roladki nie znam. Ciekawa inspiracja. Wygląda naprawdę pysznie. Z chęcią przyrządzę ją w domu. Farsz musi smakować obłędnie. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńŁał ale zaszalałaś Renato Renato piękna rolada, cudowna. Buziole
OdpowiedzUsuńSłyszałam o niej, ale nigdy nie jadłam :) chętnie spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuń