18 września 2016

Rogaliki krucho drożdżowe na jogurcie

To ciasto jest rewelacyjne, przynajmniej w przekonaniu mojej rodzinki:)
Zrobiłam je w czwartek, przekonana że wystarczą na dłużej , ale w piątek było już tylko kilka z 64 sztuk!
Robi się je bardzo łatwo, a wyrastanie zostawiamy już na sam koniec, gdy mamy uformowane ciasteczka.
Przygotowałam maleńkie rogaliczki- takie na raz, ale można zrobić większe, w opisie podam możliwości.
Co do farszu to mamy wiele możliwości- u mnie połowa z gotowym makiem z puszki i marmoladą,
Zamiast marmolady mogą być też powidła.
Ciasto na rogaliki jest mało słodkie, a stopień słodkości zależy od tego czym je napełnimy
Polecam:)


Składniki:
500g mąki
250 g masła
3 łyżki jogurtu greckiego
40g świeżych drożdży
2 jajka M
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
masa makowa lub marmolada/dżem
4 łyżki cukru
1/3 szklanki ciepłej wody



Drożdże rozkruszam, dodaję cukier i jogurt- dokładnie mieszam do rozpuszczenia się cukru i drożdży.
Masło ucieram na puszysto, dodaję jajka i stopniowo przesianą mąkę, a na końcu jogurt z drożdżami.
Jak długo się da ucieram robotem, potem ciasto ugniatam rękami, aż całość się połączy i formuję kulę.


Kulę ciasta dzielę na  2  części
Z każdej części ponownie formuję kulę i w zależności jakie chcę duże rogaliki dzielę na 4 lub 2 części.
I jeszcze raz z każdej części formuję kulkę.
Teraz wałkuję tak, żeby powstało koło ( w miarę równy i okrągły) na grubość 4-5 milimetrów.
Nożem dzielę na 8 części i  nakładam farsz- zwijam od szerszej części .
Rogi zlepiam i zawijam tak, żeby uformować rogaliki
Ciasteczka przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


4 łyżki cukru rozpuszczam w wodzie i smaruję każdy rogalik.
Górę można posypać np makiem lub grubym cukrem.

Odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Piekę około 15 minut.
Upieczone można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Smacznego :)

23 komentarze:

  1. Cudowne,drożdżowe uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają smakowicie :) piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakby nie patrzeć już niedługo będziemy wcinać wszyscy rogale :D A najlepsze to takie z makiem lub powidłami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie takie rogale "łażą" za mną od kilku dni! chętnie porwałabym choć jednego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Renatko ale bym sobie schrupała takiego rogalika, bardzo dawno ich nie piekłam. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobię po niedzieli, córki do szkoły wyciągną 😆

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię to ciasto. Bo po pierwsze fantastycznie się wyrabia a potem nieziemsko takie rogaliki, bułeczki... smakują. Narobiłaś mi apetytu na takie rogaliki. Miłego dnia Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie rogaliki ale bardzo dawno już nie robiłam i nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja gdy robię rogaliki, zawsze jestem niezadowolona z ich kształtu. Jednak w pieczeniu wszystko pięknieje. Buziolki

    OdpowiedzUsuń
  10. Kradnę przepis, przyda się na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z jogurtem jeszcze nie robiłam. Czas spróbować. Uwielbiam takie na raz 😀

    OdpowiedzUsuń
  12. Porywam przepis! Obserwuję i pozdrawiam! ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. mam swój ulubiony przepis na rogaliki ale z ochotą gdy będę piec rogaliki skorzystam z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. zawsze pyszne, uwielbiam na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe rogaliki! Aż wróciły wspomnienia, jak robiła mi je moja prababcia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zaintrygowałaś mnie tym jogurtem!

    OdpowiedzUsuń
  17. U nas hitem są rogaliki serowe, muszę przetestować Twoje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. nie lubię maku więc wybieram te z marmoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jejku uwielbiam takie drożdżowe rogaliki, aż ślinka leci. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie się opycham takimi rogalikami :) Zrobiłam z dżemem morelowym i jagodowym.

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)