Google+ Followers

25 czerwca 2016

Lody jagodowe bez jaj

i właściwie można je też przygotować bez maszynki.

Robiąc porządki w zamrażalce znalazłam jeszcze zamrożone jagody u nas zwane borówkami, a że wkrótce będą już nowe trzeba zrobić dla nich miejsce:)
Kiedyś namiętnie zbieraliśmy sami, teraz ze względu na Małą ograniczam się do ich kupna lub zbioru w ogródku, ale to już zupełnie inny smak.

Lody przygotowuje  się szybko, ale jeszcze szybciej znikają :)
Przygotowywałam lody w robocie wielofunkcyjnym Kasia z nożami , ale myślę że dobry blender też da radę:)
Polecam :)


Składniki:
350 g zamrożonych jagód
500 ml śmietanki kremówki 36%
1/4 szklanka wody
70g cukru
sok z połowy dużej cytryny lub jednej małej

Wodę zagotowuję razem z cukrem, gotuję chwilkę aż zrobi się syrop i lekko ściemnieje.
Syrop studzę.
Do misy robota wlewam śmietankę, syrop i wsypuję jagody- miksuję wszystko razem tak długo aż się dokładnie połączy, a borówka zupełnie rozdrobni.


Masę jagodową  przelewam do pojemnika i zamrażam, wystarczy godzinka , dwie.
Jeżeli jednak zamrozimy mocniej to przed podaniem musimy nieco wcześniej wyciągnąć z zamrażalki.

Smacznego:)

21 komentarzy:

  1. Zjadam każdy rodzaj lodów. Oczywiście domowych. Z owocami są pyszne. Robiłam z borówkami. Oj co za smak. Aż mi się przypomniało. Mam jagody trzeba więc zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wydajecie bardzo prosty. Wprawdzie jagód nie mam, ale jest mix owoców leśnych. Na niedzielę deser akurat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam dobrego blenderu by az tak sobie poradził. Przymierzam sie by kupić , pewnie wtedy spróbuję zrobić na pewno nie tak smaczne jak te Twoje Reniu
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny i prosty przepis! Muszę wypróbować! Miłej niedzieli, pozdrawiam serdecznie!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  5. My taką czystkę z jeżyn zrobiłyśmy :D Ale one poszły na zupę kisielową :D
    Lody też by się zjadło, bo domowe zawsze są mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne lody! :) ach ten smak domowych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Teraz to bardzo na czasie, podoba mi się Reniu i kradnę przepis. Buzialo

    OdpowiedzUsuń
  8. Jagody w lodówce....hm trzeba spróbować:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniuu!!! One są przepyszneeee! Robię drugą porcję bo ta na naszą siódemką za mała:)

      Usuń
  9. O lody jagodowe to jak najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  10. Musiały być pyszne ! Jagody w UK bardzo ciężko kupić, ale się da, muszę poszukać i koniecznei zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam jagodowych lodów :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapowiadają się przepysznie :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają bosko :) Ja przeważnie robię z jogurtem a zamiast cukru dodaję trochę miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też robię bez jajek. Pysznie wyglądają te Twoje lody. Jagodowych jeszcze w tym roku nie robiłam. Czas to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają jak z prawdziwej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie lody! Zdecydowanie biją an głowę większość dostępnych na rynku.
    Zazdroszczę również tej przepięknej łyżki do lodów! Co za klasyk!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)