20 grudnia 2015

Makowiec z jabłkami

Lubicie ciasta z makiem?
ja tak, a to propozycja dla tych, co nie lubią robić zwijanych makowców:)
Ciasto jest pyszne, kruchy dół i góra,  masa makowa pełna bakalii i jabłek- w sam raz słodka- ciasto idealne do kawki i mleka na czas świąteczny jak i na zwykły dzień:)



Składniki:
blaszka 38x22cm

ciasto kruche :
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
250 g masła ( może być pół na pół z margaryną palmą)
150g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa
250 g maku
125 g masła
125 g cukru
75 g kaszy manny
500g jabłek
5 jaj
100 g rodzynek
50 g migdałów
50 g orzechów włoskich

Ciasto kruche:
Mąkę przesiewam, dodaje pokrojone masło, jajka proszek do pieczenia i cukier- wszystko razem siekam, a jak już będzie w formie kruszonki szybko zagniatam.
Wyrobione ciasto dzielę na dwie części- 1/3 i 2/3
Tą mniejszą część daję do lodówki, większą rozwałkowuje na blachę- robię dziurki widelcem.


Masa makowa.
Mak (najlepiej przygotować dzień wcześniej) zalewam wodą tak, żeby było 1.5 cm nad makiem i gotuje 20 minut.
Ugotowany mak przelewam na ściereczkę, odcedzam z wody lekko wykręcając - zostawiam do odparowania i ostudzenia.


 Rodzynki, orzechy i migdały zalewam  wodą i odstawiam na 2-3 godziny.

Zimny mak mielę 2-3 razy.
Oddzielam żółtka od białek- białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Masło ucieram na puszysto, dodaje stopniowo do niego cukier i żółtka , a następnie zmielony  mak, kaszę manną i bakalie.
Na końcu dodaje białka i mieszam juz delikatnie szpatułką.




Masę przekładam na ciasto.
Ciasto które mam odłożone i jest przeznaczone na górę ciasta wałkuje na stolnicy podsypaną mąką i wykrawam dowolne kształty układam dość ścisło.


Wystarczy to ciasto tylko zetrzeć na tarce, lub ozdobić w taki sposób jaki chcemy :)
Ciasto piecze się w 180 st przez 40- 45 minut

Smacznego:)

22 komentarze:

  1. Połączenie jabłek i maku nawet mi smakuje. Może w tym roku zrobię coś takiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię to zestawienie, choć wolę zwijane :)

      Usuń
  2. Bardzo fajna propozycja, takiego jeszcze nie robiłam :-) z pewnością jest pyszny i nie suchy za sprawą jabłek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko nie jest suchy ale gdzieś mamy przepis na jeszcze bardziej wilgotny, ale nam sie zapodział:(
      Nic to znajdzie sie:)

      Usuń
  3. Jak się fajnie zgrałyśmy!! Właśnie w garnku stygnie nam masa makowa z jabłkiem :D Ale u nas będzie zawijany :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też będzie, ale będę go piekła dopiero w środę, tak że przepis będzie dopiero w przyszłym roku :)

      Usuń
  4. Ja też lubię ten z jabłkami jest o niebo lepszy. Tylko u mnie bez kruchego spodu i wierzchu. Albo na dół biszkopty albo nic, taki ze mnie makożerca :)) Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko z,e tego bez spodu musiałabym upiec dwie blachy :D
      Buziaki:)

      Usuń
  5. Lubię bo jest pyszne i wilgotne. Uwielbiam jednak makowce zawijane w cieście drożdżowym i właśnie robię takie na Boże Narodzenie.
    Reniu Zdrowych ,, pogodnych Świąt i wiele radości w klimacie Świątecznym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu u nas też będą zwijane:)
      Dziekuje za życzenia i również życzę wesołych Świąt:)

      Usuń
  6. Z jabłkami makowiec jest doskonały. Pysznie wygląda Twój makowiec.
    Reniu ja od dziecka najbardziej lubiłam makowce. Każdy makowiec był lepszy od najlepszego ciasta. Teraz tez uwielbiam, ale lista się wydłużyła. Myślę, że oprócz tego co zrobiłam, musze przynajmniej dwa z makiem zrobić. W tym tort makowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu u mnie zawsze był i będzie na pierwszym miejscu sernik, a makowiec to dla mojego M :)
      ale ten tort makowy brzmi bardzo interesująco:)
      buziaki

      Usuń
  7. mmm.. najlepsze świąteczne ciasta to te z makiem! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Makowce z jabłkami są przepyszne, świetny pomysł z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też lubię makowca z jabłkami, chociaż podobnie ja Ty, wolę zawijany ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę w końcu wypróbować takiego połączenia :) Wygląda wspaniale ten makowiec.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis. ja dodałam do masy makowej rodzynki moczone w Amaretto razem z alkoholem. do tego 4 łyżki miodu. Ciasto przepyszne. Wyrosło mi na 5 cm.

    OdpowiedzUsuń
  12. Reniu, ten makowiec też jest fajny. Jabłka dodają kwaskowatości, musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)