4 listopada 2015

Indyk w sosie maślano -serowym

Tym razem mięso mielone z udźca z małym dodatkiem.
Do mięsa dołożyłam ogórka kiszonego i marchewkę.
Tak przygotowane mięso robię często, przemycam dodatkowe porcje warzyw, ale tym razem mięso dusiłam w sosie serowym a całość  idealnie się  skomponowało.
Jako dodatek polecam makaron, ale sprawdzi sie też ryż czy ziemniaki
Zamiast udźca można dać filet, ale smak będzie juz inny, bo jak wiecie indycze mięso ma podobno 7 smaków i za to właśnie go lubię:)
Jeszcze jedna uwaga, mięso mielone w sklepie i w domu różni się grubością i zawsze, jak tylko mogę to proszę o zmielenie- grubsze smakuje lepiej :)




Składniki na 12 małych kotletów
1 kg mięsa z udźca
1 cebula
 2 łyżki bułki tartej
2 ogórki konserwowe lub kiszone
marchewka
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli 
pieprz do smaku

Sos serowy

2 duże serki topione o neutralnym smaku ( każdy po 100g)
1/2 pęczka koperku
3/4 litra wywaru warzywnego, bulionu
50 g sera żółtego

Dodatkowo
mąka do oprószenia
Masło klarowane  ewentualnie olej do smażenia+ łyżka masła


Cebulę drobno kroję i przesmażam na 2 łyżkach masła klarowanego, studzę
Do mięsa mielonego dodaje bułkę tartą, cebule, starte na małych oczkach ogórki i jajko.


Czosnek przeciskam przez praskę i rozcieram z solą- dodaje do masy mięsnej, doprawiam pieprzem i wyrabiam aż składniki się połączą  a masa będzie kleista.
Dzielę na 12 porcji ( jeżeli chcecie większe porcje to na 8)
Każdą porcje wyrabiam przez chwilę,aż zrobi nam sie zwarta kulka, lekko spłaszczam i oprószam mąką.
Następnie mięso obsmażam krótko i na małym ogniu.

 
Masła nie daję za dużo, bo będzie bazą mojego sosu.
Serki miksuje z bulionem i zagotowuje, doprawiam do smaku pieprzem



Gdy mięso mam już gotowe, przekładam na ręcznik kuchenny a na patelnie wlewam rozpuszczone serki.
Zagotowuje i wkładam z powrotem mięso, duszę przez 20 minut.


Pod koniec wsypuje starty żółty ser i  posiekany koperek.
Mieszam i gotowe :)


18 komentarzy:

  1. Reniu , poproszę o jednego jutro na obiad:)
    Ale pysznosci. Rodzinka ma z Tobą super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze uwielbiałyśmy kiedy nasza mama dodawała do mielonych jakieś warzywa, bo wtedy nic nie było suche a najbardziej to lubiłyśmy takie z kapustą ale ogórek szczególnie może tu fajnie pasować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A się pięknie indyk otulił, a smaku mi narobił...oj idę po kolację :) Buziole Reniuś

    OdpowiedzUsuń
  4. Reniu, ja też najbardziej lubię mięso z udźca. Bardzo fajnie przyprawiłaś swoje mielone. Lubię, kiedy przyprawy podkreślają ale nie dominują smaku całej potrawy. I jeszcze ten sos.... ależ bym zjadła takiego mielonego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł z dodaniem ogórka, muszę wypróbować - całość musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały obiad, aż ślinka cieknie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie sosu do drobiowego mięcha to jeszcze nie miałam.. <3
    cuuudo! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł :-) danie wygląda super :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na pyszny i łatwy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda tak pysznie, ale mój junior ostatnio tylko kotlety je :/

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny obiad, ten sos musi smakować super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam ,wyszło bardzo smaczne danie ,ale co z tym masłem do sosu ?bo w przepisie nic nie ma na ten temat...

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)