Google+ Followers

1 listopada 2015

Ciasto kruche z gruszkami

U mnie dalej gruszki w temacie, ale o tej porze roku smakują mi najbardziej :)
Dzisiaj proponuję torcik gruszkowy z kruchym ciastem  i budyniem.
Bardzo lubię ten przepis i często robię ten lub podobny z śliwkami choćby, bo przygotowuję sie go bardzo szybko, a smakuje za każdym razem
Polecam i zapraszam :D




Składniki:

ciasto kruche:
2 szklanki mąki ( pełne, a nawet z górką)
3/4 szklanki cukru
125 g zimnego masła ( koniecznie)
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli

Budyń
2 budynie waniliowe
800 ml mleka
50g masła ( koniecznie)

Dodatkowo
3 gruszki
cukier puder do posypania


Cisto kruche
Mąkę przesiewam, dodaje resztę składników i posiekane masło- bardzo szybko ale dokładnie wyrabiam.
Ciasto wkładam do woreczka i do lodówki na minimum godzinę, ale lepiej przygotować go jeszcze wcześniej
Następnie odkładam część ciasta ( 1/5 ), a resztą wylepiam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, jak na ciasto kruche przystało traktujemy widelcem i robimy dziurki :D




Ciasto podpiekam przez 10 minut w 200 stopniach i lekko studzę.
Na górę układam gruszki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki.
Na gruszki wykładam przestudzony budyń


Budyń

Odlewam pół szklanki mleka, resztę zagotowuje razem z masłem.
Budynie rozprowadzam w zimnym odlanym mleku, wlewam na gorące mleko, zagotowuje i studzę.
Budyń nie musi być zupełnie zimny, ale jeżeli będzie ciepły to ciasto zacznie zmieniać kolor i się roztapiać tak jak u mnie- po upieczeniu jest tak samo dobre, ale ostrzegam, żeby nikt sie nie wystraszył :D

Na górę ścieram odłożone ciasto i piekę 35 minut 175 stopniach.


Upieczone ciasto całkowicie studzę, wkładam do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem  posypuje cukrem pudrem

Smacznego:D


Kochani dziękuje za komentarze, szczególnie pod ostatnim postem- czytam wszystkie, ale ostatnio mam mocno ograniczony czas i każdą wolną chwilkę wolę wykorzystać na odwiedziny na waszych blogach:D


20 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Choć jesteśmy delikatnie mówiąc najedzone po odwiedzinach u babci to na taki torcik z gruszkami znalazłybyśmy jeszcze miejsce :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzy mi się teraz taki kawałeczek... mam smaka na gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to ciasto zawładnęłoby moimi kubkami smakowymi! <3
    cud, miód, gruszka! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takim ciastem na talerzyku jesień mi niestraszna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj cudowne te ciacho :) Wspaniałe połączenie na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie były jabłka z budyniem, gruszeczek też nie odmówię :) Pięknie się prezentuje, buziole:***

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię ciasta z owocami i budyniem. A to przypomina mi takie, które kiedyś piekłam i zapomniałam o nim. Robiłam je bardzo dawno z jabłkami. No to mi przypomniałaś, aż mi się zachciało takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam słabość do kruszonki z owocami jesieni...

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciacho musi być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam taki torcik gruszkowy mogłabym wciągnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ślinka cieknie, ciasto kruche z gruszkami to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gruszki jakoś w tym roku przeszły mi niezauważone. Może przez fascynację dynią.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszniutkie ciasto, bardzo lubię takie połączenie owoców z kruchym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)