Google+ Followers

18 października 2015

Rogaliki krucho drożdżowe z jabłkami

Mamy jesień co widać i niestety czuć, a jak jesień to jabłka, przynajmniej u nas,
dzisiaj przepis na pyszne rogaliki z tymi pysznymi owocami i cynamonem- mmmmmmmmmm pycha :D
Rogaliki sa przygotowane z krucho drożdżowego ciasta topionego
Ciasto jest kruche i to bardzo, delikatne i mało słodkie, co dla jednych jak sie okazało  jest ich wadą.

Rogaliki robi sie bardzo łatwo, dlatego polecam szczególnie dla początkujących, choć nie tylko.





Składniki na 32 rogaliki

500g mąki
250 g masła lub palmy
4 dag drożdży
4 łyżki śmietany 30 % lub 2 gęstej 18%
2 małe jajka
4 łyżki cukru

Jabłka:
6-7 jabłek
2 łyżeczki cynamonu
50g masła
2-3 łyżki cukru

dodatkowo:
cukier puder do posypania


Jabłka ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw, dodaje cukier, cynamon i masło.
Smażę często mieszając do odparowania wody- różny czas, dla różnych gatunków, ale przeważnie jest to około 20 minut -odstawiam do studzenia




Mąkę przesiewam do dość dużej miski, dodaje resztę składników.
Można rozkruszyć drożdże bezpośrednio do miski, lub rozpuścić je w śmietanie.


Dokładnie wyrabiam ciasto i formuje go w kulkę.
Ciasto pakuje w woreczek foliowy, związuje dokładnie i wkładam do drugiego dla bezpieczeństwa, żeby ciasto sie nie zamoczyło.

Ciasto w woreczkach wkładam do garnka z zimną wodą i odstawiam.
Trzeba  pamiętać, żeby garnek był wysoki,  a wody tyle żeby ciasto było całkowicie przykryte.
Przypuszczalny czas oczekiwania to około pół godziny, ale z tym też różnie jest- ciasto musi wypłynąć na powierzchnię i lekko zwiększyć swoją objętość.


Ciasto wyjmuję z woreczka ( jeżeli nam niestety zamoknie, wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym) dzielę na 4 części i robię z nich kuleczki.
Każdą  kuleczkę rozwałkowuje na okrągły placek grubości około 3-4 mm i kroję na 8 części.
Na podstawę trójkąta układam jabłuszka, ciasto smaruje rozkłóconym żółtkiem , zwijam i formuje rogaliki.


Rogaliki układam na blasze, smaruje żółtkiem, odstawiam na 20 minut.


Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni C.
Upieczone posypuje cukrem pudrem

Smacznego!!

27 komentarzy:

  1. A to ja już wiem, gdzie się udać na poobiednią kawkę. :)) Mnie molestują o gofry, ale mi się nie chce :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kilku dni chodzą za mną właśnie takie rogaliki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za mną też chłodziły dość długo, ale trzeba było zjeść szarlotkę :D

      Usuń
  3. Pysznie wyglądają. Robiłam ostatnio bardzo podobne.

    OdpowiedzUsuń
  4. rogaliki prezentują się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och jutro zrobię. Chodzą za mną i zastanawiałam się nad przepisem a tu masz:)))
    Świetne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu przepis stary, maminy - wychodzą za każdym razem :)

      Usuń
  6. Po prostu cudowne te rogaliczki, zabieram kilka ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne te rogaliki, nie znałam takiego sposobu na zrobienie ciasta, ale okazuje się, że nie jest on bardzo skomplikowany ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi:)

      Usuń
  8. Reniu od jakiegoś czasu chodziły za mną właśnie takie rogaliki ale z inną masą, właśnie krucho-drożdżowe. W końcu nic z tego nie wyszło, bo zrobiłam coś innego. Tak więc pozwól, że poczęstuję się Twoimi rogalikami, bo tak apetycznie patrzą na mnie, że nie sposób ich nie zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu te rogaliki można robić z różnymi masami:)
      i oczywiście częstuj sie:D

      Usuń
  9. Pyszne rogaliki, puszyste, ze wspaniałym, jesiennym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Siostra na weekend zrobiła rogaliki z masłem orzechowym i czekoladą ale takie z jabłkami zostałyby zjedzone równie szybko :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne rogaliki :) Ależ mi ochoty narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubimy te rogaliki, z jabłkami jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. cynamon ma to do siebie, że przy jabłkach musi być obowiązkowo! grzech nie dodać ;)
    Wyglądają idealnie, równe, kruche.. mniam;)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)