Google+ Followers

28 października 2015

Indyk w jabłkach

Bardzo lubię połączenie mięs z owocami , a ten przepis to jeden z naszych ulubionych
Tym razem wykorzystałam mięso gulaszowe, ale można wykorzystać też i inne części.
Gulaszu takiego podstawowego nie lubi moja najmłodsza, ale wystarczy że kawałki mięsa są trochę większe i powiem  ze są to np bitki to już co innego, ciekawe nie? :D
Do mięsa tak przygotowanego można podać kluski śląskie, ziemniaki lub ryż i w każdym połączeniu smakuje Danie polecam, bo jest pyszne, szybkie i inne od tradycyjnego gulaszu.
Ale jeżeli chcecie to oczywiście mięso można drobniej pokroić.



Składniki:
1 kg mięsa gulaszowego z indyka
4-5 twardych jabłek
1/2 szklanki śmietanki 30 % ( można dodać 18)
1 łyżeczka czubrycy czerwonej
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
2 łyżeczki czosnku suszonego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka majeranku.
2 łyżki mąki do oprószenia mięsa


Czubrycę,czosnek, paprykę, sól i pieprz wsypujemy do miseczki , dodajemy roztarty w rękach majeranek i mieszamy


Mięso rozbijamy i obtaczamy w przygotowanych przyprawach.
Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Po tym czasie oprószamy mąką i obsmażamy na gorącym oleju.
Obsmażone mięso przekładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu przesmażamy krótko jabłka,
zalewamy 3/4 l wywary warzywnego lub wody.


Jabłka przekładamy na mięso, przykrywamy i dusimy do miękkości ( szybkowar 19-20 minut)
Uduszone mięso wyjmujemy, a jabłka  wraz z sosem miksujemy na gładko.
Do sosu dodajemy śmietanę, krótko zagotowujemy i możemy podawać:)

Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Aż tak nie przepadamy za owocami z mięsem ale to połączenie wydaje się być ciekawe :) Zresztą tam gdzie są jabłka to bierzemy w ciemno :P

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, uwielbiam mięsa z dodatkiem owoców, więc częstuję się i już :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Renatko bardzo ciekawe to twoje danie, przyznam się, że takiego nie jadłam :-) z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też lubię taki sposób obróbki owoców a potem łączenie ich z mięsem. Pyszne danie wtedy wychodzi kiedy te smaki się przemieszają. Aj, jajaj, ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A się indor wiedział gdzie usadowić, w jabłuszka sobie wszedł, cwany drań :) Buziole Reniuś, za pyszności podzękuję, za późno na takie rarytasy.

    OdpowiedzUsuń
  6. dobrze, żeTwoja córka nie czyta bloga, bo byś miała, że ją oszukujesz :D
    Dzieciaki tak mają, ze jak usłyszą jedno słowo to naaagle nie lubią!
    A ten gulasz wygląda pysznie, ahh.. aż mi tutaj zapachniał! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł na indyka :) Chętnie wypróbuję :)
    Niezły sposób znalazłaś na córę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja w sumie rzadko łączę mięsa z owocami, choć do drobiu pasuje to jak ulał ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo jestem ciekawa smaku. Wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Proszę Pani, zostaję na stałe! :)
    Zapraszam do mnie i proszę o klikanie w linki Romwe! :) *TUTAJ*
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)