13 września 2015

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

choć za samym ciastem drożdżowym nie przepadam, to to ciasto robię dość często.
Śliwki i ciasto drożdżowe, a do tego oczywiście kruszonka -  taka kombinacja smakuje mi najbardziej :)
Na blogu jest już przepis na leniwca z truskawkami- ciasto drożdżowe, które robi sie samo:)
to robi się troszkę inaczej, ale też szybciutko -nie licząc czasu oczekiwania oczywiście.
Ciasto nie jest słodkie,  ale możecie dodać jeszcze łyżkę cukru lub dwie- jak dla nas takie jest najlepsze
Polecam i zapraszam na kawałeczek pysznego ciacha


Składniki:
Ciasto:
500g   mąki
80 g   cukru
1 cukier waniliowy
100 g   masła - roztopionego i ostudzonego
40 g   świeżych drożdży
250 ml   mleka
1 jajko
szczypta soli
skórka z połowy cytryny

Kruszonka
50 g    masła
80g   cukru
80 g    mąki

dodatkowo
śliwki ciemne lub węgierki
cukier puder do posypania


Przygotowanie:
Bardzo ważne jest by wszystkie składniki miały podobną temperaturę- wyjątek to drożdże, ale jajko i masło trzeba przygotować wcześniej.


Mąkę przesypuje do dużej miski, wbijam jajko, sól, cukier i rozkruszam bardzo drobno drożdże- najlepiej wziąć do ręki drożdże i cukier i razem rozkruszyć wprost do mąki.
Wlewam letnie mleko i przestudzone masło- wszystkie składniki wyrabiam do połączenia.


Ciasto przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na około 2 godziny- musi podwoić swoją objętość, a czas oczekiwania może być różny w zależności od temperatury otoczenia.
W upały wystarczyło  godzina
Wyrośnięte ciasto przekładam na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układam na nie śliwki- przekrojone na pół i wypestkowane, skórką do dołu 


Na górę rozkruszam kruszonkę.
Ciasto piekę (grzałki  góra/dół) w temperaturze 180 st przez około 30-35 minut.
Jeszcze ciepłe posypuje cukrem pudrem.

Kruszonka
Wszystkie składniki rozcieram w dłoniach do całkowitego połączenia się składników.


Smacznego :)





30 komentarzy:

  1. Także lubię drożdżowe ze śliwkami. Tylko ja robię tzw. sypane. Twoje pysznie wygląda (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sypane też robię ale jeszcze rzadziej niż to :)
      dziękuje i pozdrawiam:)

      Usuń
  2. My za to za drożdżowcem wręcz przepadamy i zawsze nam najtrudniej doczekać aż ostygnie i często jak byłyśmy małe jadłyśmy jak był jeszcze ciepły... A potem, że brzuchy bolały xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie najbardziej smakuje letnie- choć nie powinnam jeść:)
      ale co tam robię go rzadko to i na kawałek ciepłego mogę sobie pozwolić:D

      Usuń
  3. A u nas dzisiaj to samo na tapecie :) ...było, bo już zjedzone ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ja przepisy publikuję z kilku/kilkunastu dniowym opóźnieniem, ale u nas też znika bardzo szybko:)

      Usuń
  4. Moje ukochane smaki, drożdżówka i śliwka. Pysznie Renatko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Reniu, właśnie piję kawę i co widzę... pyszne ciasto z taką kruszonką... O, mniam, mniam. A ja w domu ciasta nie mam, więc się częstuję :) Dziękuję :)
    Ale mi się porymowało :) Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu szkoda że tylko takim wirtualnym ciachem mogę Cię poczęstować:)
      miłego dnia:)

      Usuń
  6. Drożdżowe ze śliwkami u nas musi być co roku :-) Twoje wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję:)
      u nas też jest bardzo często, zimą wykorzystuję śliwki z kompotu i też znika:)

      Usuń
  7. Ale mi narobiłaś smaku! Uwielbiam ciasto ze śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  8. a mnie drożdze nie lubia , i unikam ,ale ciasto drożdzowe lubie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo do nich trzeba podchodzić bez obawy- musi wyjść i już:D

      Usuń
  9. Uwielbiam drożdżowe, takie mięciutkie, pachnące i puszyste ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Drożdżowe, śliweczki cóż może być piękniejszego? :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Najlepsze jest drożdżowe z owocami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaka szkoda, że u mnie tylko ja lubię ciasta ze śliwkami, drożdżowe ....pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja mała wydłubała wszystkie śliwki i zjadła samo ciasto:)

      Usuń
  13. Klasyka :) Uwielbiam :) A Twoje ciacho wygląda pyyysssznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam :) U mnie też drożdżowe ze śliwkami :D)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)