28 sierpnia 2015

Morele w syropie

Dziś tak nie typowo, ale byłam na targu i wiem, ze sezon na morele sie kończy, a że mam kilka pomysłów na wykorzystanie ich to wciskam przepis jak je przechować, żeby zimą można było delektować sie pysznymi ciastami czy deserami :)
Nudno sie zrobiło na blogu, jak nie ciasto to przetwory, ale to sie zmieni- wkrótce, obiecuję:)

Jakoś szczególnie nie przepadam za morelami, często się zdarza że są suche, moja córka twierdzi że są wręcz mączne.
Ostatnio jednak udało mi się kupić dość duże,pyszne i soczyste jak na morele i zrobiłam z nich to i owo :)
na pierwszy ogień poszły do słoików- będę miała z czego przygotowywać ciasta i desery i tęsknić do lata:)
Morele w syropie to przepis banalnie prosty i warto przygotować je, bo przetworzone smakują o niebo lepiej:)
Nie piszę dokładnie ile moreli potrzeba na słoik- to zależy od ich wielkości i  wielkości słoika, podaje tylko proporcje na zalewę.
U mnie wyszło 5 słoików 3/4 litrowych.



Składniki:
Morele

Zalewa:
1 l wody
1/2 kg cukru
sok z 2 dużych cytryn


Zagotowuje składniki zalewy.
Słoje i zakrętki  koniecznie wyparzamy i osuszamy !
Całe morele przed włożeniem do słojów wkładam do wrzątku- dosłownie na niecałą minutkę i od razu przekładam do lodowatej wody.

Teraz wystarczy delikatnie chwycić w dłoń i zdjąć w skórkę.
Następny etap jest juz trudniejszy, bo morela będzie nam się ślizgać w dłoni, ale przekrawam owoc na pół i wyciągam pestkę.
Układam beż mocnego upychania, morela jest bardzo delikatnym owocem.
Zalewam gorącą zalewą.
Oczyszczam gwint słoików i dokładnie zamykam.
Pasteryzuje-
słoiki 3/4 litra 13-15 minut,
a mniejsze 10 minut.
Ja zawsze odwracam do góry dnem i zostawiam do ostudzenia.
Proste prawda?

19 komentarzy:

  1. Świetne są takie morele w smaku prosto z syropu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też :) choć ja planuję trochę nimi po czarować:D

      Usuń
  2. Mhm... Wyglądają bardzo apetycznie Reniu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wcale nie nudno... Taki sezon :-) kolejny słoiczek na zimowe zachcianki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Agatko- taki czas:)
      na obiad gotuję coś na szybki i cały czas coś sie przetwarza:)

      Usuń
  4. Trele morele jak malowane. Masz jeszcze miejsce gdzie to ustawiać? :)) Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z moim ślubnym rozmawiałaś??
      pyta o to samo:D
      poupycham jeszcze co nieco, a jak ni to pocisną kolanem i wejść musi:D

      Usuń
  5. W tym sezonie morele wyjątkowo bardzo mi smakowały.
    Super przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za pierwszym razem kupiłam suche, ale później udało mi sie juz kupić pysznie soczyste:)

      Usuń
  6. Reniu każdy słoik z przetworzonymi owocami będzie na wagę złota, niech się tylko lato skończy. Ja jestem ZA! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie Krysiu,
      juz zapowiadają że będzie krucho z niektórymi owocami i warzywami
      miłego dnia, buziaki

      Usuń
  7. Bardzo lubię morelki i najczęściej robię z nich dżem. W syropie jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne do ucieranego ciasta robionego zimową porą

    OdpowiedzUsuń
  9. A my takie mączne morele właśnie najbardziej lubimy :) wysmażamy je potem jak powidła :D

    OdpowiedzUsuń
  10. i na pewno o wiele zdrowsze od tych puszkowych z dodatkiem konsewantów :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne morele :) Na zimę jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)