Google+ Followers

20 czerwca 2015

Bigosik z młodej kapusty i suszonych pomidorów

Szybki i pyszny obiad z wykorzystaniem resztek mięsa z poprzedniego dnia- zostało około 2 porcji, dla 4 osób stanowczo za mało, dołożyłam jeszcze resztę wędliny- czyli bigos na winie lub przegląd lodówki :)
Jeżeli lubicie młodą kapustkę tak jak my, to ta propozycja będzie wam smakować.
Bigos jest lekki i bardzo wiosenny- po prostu pyszny!
Z młodej kapustki na blogu już są surówka "połówka"kapusta z zaklepką
Polecam wszystkie przepisy :)


Składniki:

1 większa kapusta młoda ( u mnie około 800g)
150 g boczku wędzonego
300 g duszonego mięsa wieprzowego ( razem z resztka sosu)
1 cebula
100g wędliny  ( u mnie szynka)
3-4 całe pomidory suszone czyli 6-8 połówek
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
2-3 łyżki posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego kminku
sól i pieprz ziołowy do smaku
łyżka czubrycy- pasuje zarówno zielona jak i czerwona
łyżka octu winnego


Kapustę drobno kroję, zalewam wodą, ale tak, żeby kapusta nie była nią przykryta.
Solę i dodaje kminek i gotuje 10 minut.


W tym czasie boczek kroję i podsmażam razem z cebulą na złoto.
Pomidory, pieczeń i wędlinę kroję w kostkę.
Ugotowaną kapustę odcedzam, niezbyt dokładnie lub pozostawiam trochę wody z gotowania.


Dodaję mięso, boczek, czosnek, przecier pomidorowy,pomidory z zalewą i przyprawiam do smaku.
Wszystko razem duszę przez 10-15 minut, uważając, żeby nam sie nie przypaliło.
Na koniec posypuje koperkiem.

Najsmaczniejszy jest po tzw przegryzieniu i odgrzaniu :)

Smacznego !


24 komentarze:

  1. Reniu mniam... i wiesz co pomyślałam, żal ..... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu ,no cóż, szkoda kochana, szkoda:D

      Usuń
  2. Właśnie przytachałam z targu wielką kapuchę i pasowało by zrobić z niej coś, może taki bigosik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ugotuj, moja rodzina zawsze sie nim zajada i jest walka o resztki:)

      Usuń
  3. Moja kapucha czeka....na swoją wielką rolę :) Buziole Reniuś :****

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie kapuchy nie nadążają z dojazdem:D
      miłej niedzieli Eluniu, pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Mnaim, mniam. Taki bigosik chodził mi ogłowie od jakiegoś czasu. Ale tylko chodził i go nie zrobiłam. Dlatego wpraszam się do Ciebie na jedną porcję :) No, taka miseczka wystarczy :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu częstuj sie, ale koniecznie sama tez przygotuj, bo bigosik jest pyszny:)

      Usuń
  5. O matko, właśnie jesteśmy po słodkim deserze ale jak patrzymy na ten bigosik to chętnie coś takiego wytrawnego by się zjadło :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bigos z młodej kapusty smakuje mi najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja mała je tylko taki- z kiszonej nie tyka

      Usuń
  7. Kolejny fajny pomysł na kapuchę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj zjadłabym porcyjkę z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedno z moich ulubionych letnich dań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak u nas- wszyscy bardzo je lubią:)

      Usuń
  10. Bigos z młodej kapusty jest smaczny zarazem delikatny i czuć wyjątkowo świeży aromat;))

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurcze, nigdy nie robiłam bigosu z młodej kapusty. Ale chyba spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki pyszny bigosik do tego moje ulubione pomidory suszone. Niebo w buzi :-)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)