Google+ Followers

9 czerwca 2014

Kapusta zasmażana inaczej

U mnie w domu do młodej kapusty nigdy nie robiło się tradycyjnej zasmażki, tylko tzw " zakłótkę"
Przepis jest szybki a sama kapusta lżejsza od tej tradycyjnej i co najważniejsze odgrzewana smakuje równie wybornie
Świetnie smakuję z kotletem mielonym, schabowym czy zwykłą kiełbasą pieczoną lub z grilla.



Składniki:
1/2  główki kapusty ( jeżeli jest mała to cała)
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/8 kostki miękkiego prawdziwego masła ( koniecznie!!)
2 płaskie łyżki mąki
1/2 cebuli dużej lub 1 mała
1/2 pęczku koperku świeżego
sól i pieprz ziołowy do smaku
1 łyżeczka octu jabłkowego

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, i bardzo drobno kroimy w piórka, a cebulę w kosteczkę- przekładamy do garnka.
Podlewamy wodą- ale nie za dużo, tak żeby było poniżej 1-2 cm kapusty, dodajemy przyprawy- sól i kminek
Chodzi o to, żeby nie odlewać wody, jeżeli wyjdzie za gęsta, to zawsze można dolać.
Całość gotujemy około 10 minut- jeżeli wolicie bardzo miękką to dłużej.
W między czasie robimy zakłótkę-

rozcieramy masło, dosypujemy mąkę i ucieramy do połączenia się składników.
Masło z mąką dodajemy do kapusty, ponownie zagotowujemy.
Gotujemy razem około 1 minut- aż mąka straci swój surowy smak.
Doprawiamy pieprzem ziołowym, ew solą, dodajemy ocet, a na końcu posypujemy koperkiem, można też dodać zieloną cebulkę.

Polecam!!

22 komentarze:

  1. Bardzo, bardzo lubię młodą kapustę. Robię podobnie. Dodaję na koniec odrobinę kwasku cytrynowego. I tak jak Ty dużo koperku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, bo to chyba śląski sposób na kapustkę:)

      Usuń
  2. Uwielbiam młodą zasmażaną kapustę zwłaszcza z kotletem schabowym. To smak dzieciństwa - mama takie obiadki robiła. U mnie w domu nie koniecznie tak lubią. Pozdrawiam smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na szczęście wszyscy wcinają:)

      Usuń
  3. Smak dzieciństwa-bardzo taką lubię i ziemniaczki z koperkiem i mięsko do tego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale się rozochociłam . Jutro zrobię
    Tylko jutro znowu nie zrób jakiejś pychoty bo się utuczę:)))) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu kapucha nie tuczy:) a jutro robię ciacho, chyba?! nie wiem czy mi sie będzie chciało jeszcze dogrzewać piekarnikiem:)

      Usuń
  5. Takiej wersji z zakłótką jeszcze nie jadłam. U mnie robi się kapustę młodą z jabłkiem. Bardzo ja lubię. Musiałabym do ciebie wpaść na twoją wersję. Pozdrawiam ciepło chociaż może nie aż tak ciepło ha ha bo upał na dworze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jeszcze nie próbowałam z jabłkiem:(
      Upał jeszcze tylko dwa dni, dlatego pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  6. Renia u mnie też kapustka :) osz urodzaj nam się zrobił :))) buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba korzystać zanim jeszcze młoda:)

      Usuń
  7. Mmm, ale smakowicie wygląda! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj Reniu :) uwielbiam kapuchę , wczoraj robiłam do karkówki , ja na samym maśle z cebulką podsmażam , oczywiście koperek kminek to standard :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałą kapustka, zawsze czekam na nią latem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. takiej jeszczenie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam młodą kapustę - z młodymi ziemniaczkami nie ma nic lepszego!

    OdpowiedzUsuń
  12. mogę taką cały czas - mniam !

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam :) Robię prawie tak samo, tyle tylko że nie dodaję mąki ! :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)