16 maja 2015

Cytrynowe ciasto jogurtowe

Pyszne, wilgotne i delikatną nutą cytrynową.
Robi sie go bardzo szybko- tak szybko, że nie zrobiłam fotek z przygotowania ciasta :)
Idealne do popołudniowej kawki lub herbatki choć mojej rodzinie smakuje o każdej porze dnia :)
Polecam :)



Składniki:
2 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
200 g jogurtu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
sok i skórka z połowy cytryny


Mąkę przesiewam razem z sodą i proszkiem do pieczenia.
Cytrynę dokładnie myje i sparza wrzątkiem.
Z połowy ścieram skórkę i wyciskam sok, uważając żeby nie dostały się  pestki.
Jajka ucieram razem z cukrem tak długo, aż masa będzie pulchna, zgęstnieje i  zbieleje.
Dodaje delikatnie mąkę, olej i sok z skórką z cytryny.
Ja wolę tą czynność zrobić ręcznie- nie porozbijamy pęcherzyków powietrza i ciasto pozostaje  pulchne.
Przekładam do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy keksowej.
Piekę w temperaturze 180 st przez około 40-45 minut, sprawdzam patyczkiem.
Jeżeli ciasto nie przykleja się do patyczka to jest gotowe.
Wyciągam z piekarnika i dokładnie studzę.
Górę posypujemy lekko cukrem pudrem i gotowe :)
Smacznego!


33 komentarze:

  1. Zapisuje sobie przepis :-) ciacho wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i takie też jest, choć czasem bardzo kapryśne:)

      Usuń
  2. Reniuś ale puszek, pewnie nie został nawet okruszek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluniu dali mu godzinę spokoju, potem.......... i znikło ciacho:D

      Usuń
  3. Jogurtowe nie ma sobie równych ,no prawie.Mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie- jak dla mnie murzynek go bije na głowę i smaki, ale to nasz domowy ulubieniec:D

      Usuń
  4. Reniu, delikatnie puszyste... to widać od razu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie taki jest :)
      miłej niedzieli Krysiu:)

      Usuń
  5. świetny przepis :) ciasto wyszło delikatne i puszyste:) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje Beatko i również pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  6. Zapisuję przepis, na pewno zrobię, bo uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też:)
      szczególnie jak muszę przygotować coś na szybko:)

      Usuń
  7. Lubię cytrynowe wypieki, więc pozwól, że się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubie ciasta cytrynowe, ale jogurtowego w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Do takich suchych ciast zawsze musimy mieć jogurt naturalny i jest BOSKO :D Super ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie i tak puchato ;) Akurat nie przepadam za ciastami z dodatkiem skórki cytryny, ale struktura bardzo mnie przekonuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu można dodać tylko sok, będzie bardzo delikatnie wyczuwalna świeża nuta :)

      Usuń
  11. Bardzo apetyczne. Wygląda delikatnie i puszyście :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Reniu my też bardzo lubimy takie ciasta! Piękny ma kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To na pewno będę musiała wypróbować w domu wprost przepadają z wszystkimi cytrynowymi wyrobami

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie puszyste, lekkie. Do kawki kawałek,choć nie raczej od razu dla mnie trzy bo ja się kawałkiem nie zadowolę. Do tego cytrynowe mniam ja już czuję jego smak

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo fajny przepis - wypróbowałam, pierwszy raz udało mi się ciasto na oleju :)) w smaku tez jest fajniaste - wilgotne i wyraziste. Na pewno powtórzę ten wypiek :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo sie cieszę i dziękuje za komentarz:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)