Google+ Followers

20 maja 2015

Biały barszcz

to nasz rodzinny przepis, czy jest znany w " świecie" ? nie wiem i nie będę sprawdzała, ale przepis polecam.
Jeżeli mamy gotowy wywar, czy bulion to zupkę można bardzo szybko przygotować.
Jeżeli nie mamy można użyć 2 rosołki drobiowe, lub zrobić od podstaw tak jak ja.
Barszczyk najlepszy jest na żeberkach wieprzowych, reszta to podstawowe przyprawy i warzywa takie jak do rosołu.
Nam najbardziej smakują z ziemniakami, ale podaję go też z wytrawnymi naleśnikami, ale można podać też z groszkiem ptysiowym czy grzankami, choć te dwa ostatnie najmniej do niej pasują.




Składniki:
500-600 g żeberek wieprzowych (u mnie trójkąt)
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 większego selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 l kefiru
1/2 pęczku koperku
sól i pieprz do smaku


Cebulę przypalam nad płomieniem kuchenki gazowej
Żeberka z warzywami i przyprawami gotuje do miękkości- szybkowar 15 minut.

Odcedzam i zagotowuje na małym ogniu.
Kefir przelewam do garnuszka i dolewając pomału chochlę gorącej zupy, hartujemy go.
Następnie  wlewam do zupy, zagotowuje, doprawiam do smaku i podaje posypaną posiekanym koperkiem
Prosta, prawda?
ale jest pyszna, polecam :)


13 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa wersja barszczu, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi domownicy specjalnie nie przepadają za białym barszczem. Ale za to ja uwielbiam makaron z naleśników. Buziole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię barszcz biały, świetnie podany :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż wstyd się przyznać, ale za dzieciaka przepadałyśmy za barszczem białym i żurkiem z paczki.... No kurcze, to było dobre, takie intensywne w smaku ale pewnie smakowało nam dlatego, że nigdy nie jadłyśmy oryginalnego domowego białego barszczu :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też oryginału nigdy nie jadłam i u mnie w domu do tej pory robi się ten z paczki (i to jedyne danie robione z proszku, a moi rodzice uważają, że jest lepszy niż prawdziwy :P).
      A w tym bardzo podoba mi się pomysł z dodaniem naleśników ;)

      Usuń
  5. Lubię żurek i barszcz biały. Najczęściej jem z ziemniakami albo z chlebem. Takie naleśniki też robię do zup, ale nie próbowałam jeść z barszczem. Dlaczego? Nie wiem. Na pewno spróbuję :) Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi przepysznie ;) Zapraszam na konkurs :) http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/05/konkurs-z-okazji-trzeciej-rocznicy.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki domowy barszczyk pycha, bardzo go lubię choć rzadko u mnie się jada.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała zupa i przepis. Już dawno takiej nie kosztowałam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedna z naszych ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)