Google+ Followers

11 marca 2015

Spaghetti Carbonara

oczywiście po mojemu, zmienione i dosmaczone do naszych smaków.
Nam taki smakuje, a jak Wy robicie?
Danie należy do tych szybkich i jednogarnkowych :)

Polecam:)




Składniki:

400g suchego makaronu do spaghetti
200ml śmietanki lub mleka
2 żółtka
100g sera żółtego
100 g boczku wędzonego
szczypta gałki muszkatołowej
łyżeczka suszonego czosnku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki




Makaron gotuje w lekko osolonej wodzie do ulubionej miękkości:)
Boczek kroje w kosteczkę i lekko podsmażam.


Śmietanę i  żółtka roztrzepuje razem, doprawiam solą ( ostrożnie) pieprzem, gałką i czosnkiem.
Ugotowany makaron odcedzam i przekładam do boczku, zalewam masą śmietanową, posypuje serem i  podgrzewam razem przez kilka minut, aż sos się zagrzeje i zgęstnieje.
Na koniec posypuje startym serem

Smacznego!!


30 komentarzy:

  1. Pyszności :) My robimy zwykle carbonarę tzw. oryginalną włoską, czyli tylko makaron, boczek, 2 jajka i starty parmezan - muszę w końcu kiedyś spróbować ze śmietaną, bo jeszcze tak nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu u mnie nie ma oryginalnych przepisów- tak już mam, że zawsze coś zmieniam:D

      Usuń
  2. Makarony w różnych postaciach są wspaniałe;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam sie w 100%
      też bardzo lubię i mogę je jeść na okrągło:)

      Usuń
  3. Reniu, najlepsze potrawy wychodzą kiedy się próbuje, kombinuje i tworzy coś nowego. Twój przepis też mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Krysiu i w pełni się z Tobą zgadzam, choć sztuką jest odtworzyć idealnie przepis, to ja wolę moje wariacje na temat- lepiej sie bawię:)

      Usuń
  4. Dosyć często można usłyszeć o tym daniu ale szczerze to nigdy go nie jadłyśmy... Daj spróbować :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha :) chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię bardzo przygotowywany w ten sposób makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłam, pyszny w Twoim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie jadłam oryginalnego carbonnara, ale strasznie mnie kusi!
    A Twoja propozycja również.. i jak tu w końcu pamiętać, że ma się to zrobić na obiad? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. karteczki!! to moja metoda albo natychmiast jak sie ma ochotę na makaron:D

      Usuń
  9. Uwielbiam carbonarę ale dawno nie robiłam bo ostatnio wyszedł mi makaron z jajecznicą i się trochę zraziłam ;) Twoja wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. oj, tak to już jest, że takie super pyszności są równocześnie super kaloryczne ... eh, to ja sobie chociaż popatrzę trochę na te apetyczne zdjęcia :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie podane :) Ja rzadko robię ponieważ nie przepadam za boczkiem !

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam carbonarę. Chyba w każdej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię podobnie, ale bez gałki i pietruszkę dodaję tylko sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Carbonara zawsze najlepsza! Wygląda bardzo, bardzo smacznie :)
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)
    xcookiemonsterx.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje ulubione! Wyszło ci wspaniałe, takie wiosenne na talerzu :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię bardzo, choć ja nie dodaje jajek :) ale wiadomo, każdy ma swój sposób na sos ;)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)