Google+ Followers

25 lutego 2015

Łazanki

Lubicie?
my bardzo  i często przygotowuje właśnie taką wersje z kapustą słodką i kiszoną.
Słodką wersję lubią dzieci, ja jednak dodaję kiszoną, bo to ona dodaje charakteru i ostrości.





Składniki:

500g kapusty białej
250 g kapusty kiszonej
125 g makaronu
50 g boczku wędzonego
1 cebula
500-600 g kiełbasy cienkiej- najlepiej swojskiej lub toruńskiej
sól i pieprz do smaku
łyżeczka mielonego kminku
2-3 ząbki czosnku.

Kapustę białą drobno szatkuje, zalewam wodą* dodaje sól i kminek, gotuje około 10 minut, tak aby kapusta była jeszcze lekko twarda- odcedzam
Kapustę kiszoną zalewam wodą* gotuje około 5 minut- odcedzam, ale pozostawiam wodę.

Makaron wrzucam do lekko osolonej wody i gotuje minutę krócej niż zaleca producent
Kiełbasę obieram z osłonki i kroję na pół plasterki lub ćwierć plasterki , a czosnek na plasterki
Cebulę i boczek kroję w kostkę.


Do rozgrzanego garnka wrzucam pokrojony boczek i cebulkę.
Podsmażam razem aż cebulka sie zeszkli, dodaje kiełbasę i czosnek.


Smażę przez chwilkę razem.
Teraz dodaję kapustę biała i kiszoną, oraz makaron.
Przyprawiam do smaku, podlewam odrobiną wody która pozostała z gotowania  kapusty- duszę ciągle mieszając.
Łazanki najlepiej smakują odgrzane, dlatego warto przygotować je wcześniej.

*Obie kapusty zalewamy tylko taką ilości wody, żeby ledwo przykrywała kapustę


39 komentarzy:

  1. Pyszności!! Moją najulubieńszą wersją łazanek jest taka najprostsza, tylko z duszona na maśle i cebulce młoda kapustą. od czasu do czasu dopieszczam tylko męża dodając do niej trochę boczku:) Miksu z kiszoną jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z młodą kapustką też robię i są pyszne, ale tą wersję też polecam:)

      Usuń
  2. Bardzo lubię! Dobrze, że mi przypomniałaś :) Zrobię sobie!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię z kiszoną kapustą, ale zazwyczaj z mielonym mięsem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie nie chcą z mięsem, wolą z wędliną:)

      Usuń
  4. Bardzo lubię :-) pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubimy, lubimy, i to jak!!! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z młoda kapustą? To może być ciekawy smak. Fajne masz zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak z młodą kapustką duszoną na maśle- duszoną, nie gotowana- pyszności:)

      Usuń
  7. Chyba takiego czegoś nigdy nie jadłyśmy :P Serio pierwszy raz widzimy jak wyglądają łazanki xD

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię łazanki. Często robiłam też w wersji wegetariańskiej z dużą ilością pieczarek zamiast wędliny. Zjadłabym.... mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie mięsko- pod jakąkolwiek postacią musi być:)
      chociaż z pieczarkami też jadłam i bardzo mi smakowały:)

      Usuń
    2. Uwielbiam. Ale jeszcze nigdy nie robiłam:8)

      Usuń
    3. Ech...gdzie mi się ten komentarz dodał:/

      Usuń
    4. nie ważne gdzie- fajnie, że wpadłaś:D

      Usuń
  9. Oooooo już jestem Twoja. :) Jak uwielbiam łazanki, szkoda że robię tylko dla siebie. Pyszności nie ma to tamto. Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu u nas małż jest w mniejszości i musi jeść to co mu damy, bo sam gotować nie umie:D
      miłej nocki :)

      Usuń
  10. Łazanki uwielbiamy całą rodziną :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Łazanki kochają moje dzieci. J robię podobnie, ale bez dodatku kiełbasy. Boczek muszę wybierać mega chudy i kroić milimetrowo bo inaczej wyciągają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam znajomą, która musiała mielić kapustę i mięso,czy kiełbasę:)
      dobrze, że z czasem dzieci z tego wyrastają:)

      Usuń
  12. bardzo lubię łazanki. już dawno ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię przynajmniej raz na miesiąc:)

      Usuń
  13. uwielbiam łazanki! :) ale u mnie w domu przygotowuje się jedynie ze świeżej kapusty :)
    co dom to inny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdarza sie mnie zrobić tylko z jednej kapusty i wszystkie opcje lubimy:)

      Usuń
  14. Lubię i to bardzo z boczusiem. Zima porą taki zestaw pycha syty i smaczny obiadek. Pozdrawiam również gorąco :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu ja przygotowuję łazanki przez cały rok:)

      Usuń
  15. Nigdy sama nie robiłam, nie jadło się ich też w naszym domu, ale pamiętam, że babcia robiła. Przypomniałaś mi smaki dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tez smaki mojego dzieciństwa wprowadzone na stałe do naszego menu:)

      Usuń
  16. Czy lubimy?? Bardzo, ale dawno nie robiłam, Twoje tak smakowite że muszę zrobić na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam łazanki pod każdą postacią ... mój M każe sobie pieczarki dodawać :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też robię z pieczarkami, ale wersję wegetariańską:)

      Usuń
  18. Kto ich nie lubi? :) Takich z dodatkiem słodkiej kapusty jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  19. lubię,i właśnie od paru dni za mną chodzą,,, :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)