Google+ Followers

17 stycznia 2015

Pieczeń w sosie z leśną nutą

Było ostatnio słodko na blogu, to teraz dla odmiany coś konkretnego:)
Schab ma to do siebie, ze smakuje zawsze i z różnymi dodatkami,
Dzisiaj proponuje pieczeń  w lekkim sosie leśnym, choć ten leśny smak to tylko jałowiec i mąka grzybowa.
Tylko, albo aż jałowiec i grzyby, bo oba dodatki mają potężny smak i niekiedy łatwo jest zepsuć danie przez ich nadmierny dodatek, ale nie w tym przepisie.
Za jałowcem nie specjalnie przepadam, dlatego dałam go tylko tyle, ale podkręcił smak sosu genialnie.




Składniki:
1 kg schabu
Sos
1-1,5 l wywary warzywnego
2- 3 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietanki 30%
3 ziarenka jałowca ( jak kto lubi można więcej)
łyżka mąki grzybowej lub kilka suszonych
cebula- niekoniecznie
sól i pieprz
dodatkowo
olej do obsmażenia
mąka do oprószenia

Schab myje i czyszczę z włókien.
Lekko solę i oprószam zmielonym pieprzem, a następnie mąką.
Obsmażam ze wszystkich stron na gorącym oleju.
Mięso przekładam do rondla, podlewam wywarem, dodaje cebulę pokrojoną w kosteczkę, przyprawy i duszę do miękkości.
I tu podaje tylko przybliżony czas, bo dużo decyduje wysokość i jakość mięsa, ale duszę 30-35 minut w szybkowarze lub około 1 godziny w garnku.
Schab najlepiej przygotować wcześniej i pozwolić mu wystygnąć, dopiero potem kroić i dokończyć sos - mięso sie lepiej kroi i lepiej smakuje:)
Sos
Miksuję na gładko - jeżeli nie ma cebuli to można ominąć ten krok- zagotowuje
Śmietanę i mąkę bardzo dokładnie rozrabiam i wlewam do gorącego sosu.
Ciągle mieszam do zagotowania.
Wkładam mięso i pozostawiamy na chwilę do zagrzania, ale już nie gotujemy

Taka pieczeń idealnie komponuje się z kluskami śląskimi i sałatką z czerwonej kapusty :)


Smacznego:)

28 komentarzy:

  1. Do tego micha sałatki ze świeżych warzyw i jesteśmy kupione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez misy sałatki czy surówki ani rusz- musi być :)

      Usuń
  2. Już bym pojadła takie coś Buziaki,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko Tobie również życzę miłego dnia:)

      Usuń
  3. Pyszny przepis :) Wspaniała pieczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka ładna szuka mięsa i do tego aromat grzybów. :) pyszności Reniuś już się wpraszam na porcyjkę :)))buziole

    OdpowiedzUsuń
  5. łaaa! ale pycha! Pieczeń robi wrażenie!

    a! i chciałabym przypomnieć i serdecznie zachęcić do wzięcia udziału w moim konkursie czekoladowymi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:)
      a o konkursie pamiętam i już coś tam wymyśliłam:)

      Usuń
  6. Ślinka mi leci od samego czytania. Ja już widzę kluski śląskie do tego... mniam, mniam. Reniu, sos zrobiłaś genialny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu- sos rzeczywiście wylizywali do czysta :D

      Usuń
  7. Jeśli schab to najchętniej w takim wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pieczeń właśnie z takimi sosami!! Pycha!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, zdecydowanie, jak jest pieczeń to i sos musi być:)

      Usuń
  9. Smaczne mięso, sos aromatyczny, doskonale pasuje do całego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ulubione jedzenie zimowe :)
    Wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta nuta leśna mnie zachwyciła, sosik i mięsko pierwsza klasa. Ja już czuje jego smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Niesamowicie apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne mięsko, lubię takie z sosem :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowity kąsek, a z dodatkiem pysznych domowych klusek lub makaronu bajeczne danie :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)