5 listopada 2014

Kokosowa szarlotka

Najczęściej piekę szarlotkę na kruchym cieście i taka najbardziej lubi mój M, ale tym razem miałam ochotę na  kokosowe ciasto i padło na ten przepis.
Ciasto jest mało słodkie i suchawe, można dać podwójną porcję masy jabłkowej, ale uprzedzam wychodzi bardzo wysokie.
Piekę w standardowej blaszce 21x37 cm



Składniki:
Ciasto kokosowe
8 małych jaj M
300 g cukru
1 cukier waniliowy
300g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
150 g wiórków kokosowych
1/2 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
900g obranych  jabłek - startych na dużych oczkach
2 budynie śmietankowe
500 ml wody
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto:
Oddzielam żółtka od białek, obie mąki przesiewam razem z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijam z szczyptą soli na sztywno, dodaje cukier i dalej ubijam do rozpuszczenia sie cukru.
Na najmniejszych obrotach dodaje kolejno po jednym żółtku.
Robot odstawiam, resztę łączę już  ręcznie.
Dodaje na przemian i stopniowo mieszaninę mąk, kokos i olej - bardzo delikatnie mieszam masę od dołu do góry.
Ciasto przelewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę do suchego patyczka przez około 35 minut w temperaturze 175 st.
Studzę i przekrawam na dwa blaty.


Masa

Starte jabłka przekładam do garnka, podlewam szklanką wody,dodaje cynamon i duszę przez 12-15 minut.
Budynie rozrabiam w pozostałej wodzie, wlewam do jabłek i ciągle mieszając zagotowuje.


Masę gotuje przez kilka minut i ciepła wylewam na ciasto, przykrywam drugim blatem i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Górę posypuje cukrem pudrem.


Smacznego:)

27 komentarzy:

  1. przyznam szczerze, że kokosowej jeszcze nie jadłam!
    Wow.. musze się skusić, ten aromat <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj koniecznie- mnie takie zestawienie bardzo smakuje, może spasuje i Tobie:)

      Usuń
  2. Witaj Królowo Kokosowej pokusy :) miłego wieczoru buziole

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale puszysta ta szarlotka, wygląda super. Bardzo lubię kokos a w połaczeniu z jabłkami musi być pyszne :-) z chęcią spróbuję :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko ja moge tylko polecić i mieć nadzieję, że będzie smakowało:) dziękuje:)

      Usuń
  4. wygląda na bardzo puszyste ciasto, ładnie Ci wyrosło, na pewno jest smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko nie jest tak lekkie jak biszkopt, ale puszyste jest na pewno:)

      Usuń
  5. Szarlotka z kokosem? Jadłam i smakowała mi. Twoja wygląda jak puszek. Pięknie i smacznie, Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, musi bosko smakować, połączenie kokosowego ciasta i jabłek to musi być coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie smakuje, choć moja mała stwierdziła, że jest mało cukru i posypała jeszcze swój kawałek:)

      Usuń
  7. Lubię szarlotkę ale kokosowej jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tradycyjną szarlotkę uwielbiam. Kokos uwielbiam. Połączenie trafione zdecydowanie w moje kubki smakowe ! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Reniu, jeszcze jeden ciekawy przepis, mniam..

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka,mniam.Miłego wieczorku.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm takiej szarlotki z kokosem to ja bym zjadła :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Szarlotka puch do kawki skubne kawałek mały, bo dawno nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale mam ochote na taka szarlotkę:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)