8 października 2014

Rolada z kurczaka

Na niedzielę przygotowałam roladę mięsną z kurczaka
Trochę pracy jest przy trybowaniu kurczaka, ale smak i zadowolone miny biesiadników rekompensują wszystko:)
Roladę można podać na ciepło i na zimno.
Trybowanie jest dość trudne, ale wystarczy trochę cierpliwości i wprawy
Jak to zrobić? są w sieci filmy i najlepiej je sobie pooglądać, dlatego ja nie robię żadnego instruktarzu.
Ja dodatkowo oddzielam skórę z połowy kurczaka ( pokazałam na zdjęciu) daje to dodatkową warstwę zabezpieczającą, a skóra  nie znajduje sie w środku rolady.
Nie robię też żadnego wymyślnego farszu, dopełniłam go ogórkiem i papryką.
Jeżeli jednak ma być na zimno i cienko pokrojona to proponuje zrezygnować z ogórka



Składniki:
1 kurczak
1/2 pęczku natki pietruszki
1 duża cebula
100 g serka topionego o neutralnym smaku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki przyprawy- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
1/2 litra mocnego wywaru warzywnego lub bulionu
Dodatkowo
1/4 papryki
3 ogórki- kiszone lub konserwowe

Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam do zrumienienia na łyżce oleju.
Kurczak trybuję.
Oddzielam skórę z połowy kurczaka,  mięso z okolic skrzydeł i udek wciągam do środka.
Wyrównuje ilość mięsa- tzn odkrawam mięso z piersi czy udek -część  układam tam gdzie go nie ma lub jest za mało i posypuję przyprawa z suszonymi pomidorami


Resztę mielę razem z cebulą, dodaje sól i pieprz, poszatkowaną natkę pietruszki,serek topiony i dokładnie mieszam mikserem

Rozkładam na mięsie, od tej strony gdzie mamy oddzieloną skórę, pozostawiając kilka cm bez farszu


Układam paprykę i  ogórki


Zwijam pomagając sobie skórą, ale nie zawijam jej do środka- daje to dodatkową warstwę zabezpieczającą,

Na koniec zawiązuję sznurkiem bawełnianym.


Roladę układam w rondlu, podlewam bulionem i posypuję przyprawami- suszonymi pomidorami, pieprzem i solą.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do  180 st z termoobiegiem, lub 200 stopni  bez termoobiegu
Pieczemy około 1- 1 godz 15 minut, często polewając sosem , ja jednak wolę obracać roladę co 20 minut opiekając każdy z czterech boków na złoto.
 Pod koniec sprawdzam jeszcze termometrem - jeżeli mięso w środku ma 72-75 stopni jest gotowe.


Wyciągam z piekarnika i sosu i odstawiam na 10 minut, żeby doszło.
Ściągam sznurek i kroję na centymetrowe plastry resztę pozostawiam do ostygnięcia.
Smacznego:)



36 komentarzy:

  1. Reniu, wiem że przy takim trybowaniu trzeba się trochę pomęczyć. Czasami mąż mnie wyręcza. Ufff.
    Twoja rolada jest świetna. Farszu nie żałowałaś. Do tego tak urozmaicony. Dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu mój mi każe dzwonić po brata- chirurga:))

      Usuń
  2. Ileż w niej smacznych kąsków:)pięknie Ci się udała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aguś:) i polecam, bo rzeczywiście jest bardzo smaczna:)

      Usuń
  3. Ale cudna roladka :-) wygląda pysznie. Gratuluję, prawdziwe dzieło sztuki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dzieło sztuki nie, ale bardzo Ci dziękuje Marzenko:)

      Usuń
  4. Reniu rolada wygląda fantastycznie :) Uwielbiam takie mięsa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuje:) na dodatkowo bardzo smakowała:))

      Usuń
  5. wow.. bomba! :) kurka.. może i się pokuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. na i przepadłam w weekend luzuję kurkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zainspirować? bardzo sie cieszę i czekam na publikację:)

      Usuń
  7. dla chcącego nic trudnego !
    przepis bardzo fajny, chętnie wypróbuję !
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najprostrze chyba też nie, ale warto sie trochę pomęczyć, a z każdym nastopnym kurakiem będzie lepiej

      Usuń
  8. Znaczy, "wyluzowany kurczak" z farszem w środku, ale zrobiłam się głodna... a jak przy Tobie polubię kuchnię to będzie już - jak mawiał Popiołek- koniec świata....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie koniec świata, tylko następna świetna przygoda:)

      Usuń
  9. Zgadzam się z Tobą Reniu...trybowanie to trochę zabawy, ale całość świetna i warta zachodu. U mnie zawsze z mięsem i pieczarkami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda apetycznie, choć coś mi się wydaje, że to niełatwe danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powiem, żeby było łatwe, ale są też trudniejsze:)

      Usuń
  11. Wygląda ekstra , na pewno super smakowała :) pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To wygląda jak dzieło sztuki! Założę się, że choć trudno już pobić efekt wizualny, to smakom by się to udało! :)

    Zapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki :)
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie umiem trybować ale rolada wyszła ci pierwsza klasa. Farsz jest wspaniały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trybowanie nie jest bardzo trudne:) dzięki Madziu:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)