9 września 2014

Papryka w słodkim occie

Ten przepis dostałam dwa lata temu od koleżanki i powiem wam, ze podchodziłam do niego bardzo sceptycznie, bo nie dość, że nie lubię papryki marynowanej, to ten przepis jest taki inny.
Zrobiłam porcję i bardzo żałowałam, bo papryka jest przepyszna!!! nawet sos można wykorzystać razem z cebulę np świetnie się sprawdza w  gulaszu.
Ja osobiście polecam, warto wypróbować przepis bo papryka w/g mnie jest rewelacyjna:)





Składniki:
1 1/2 kg papryki pomidorowej
1 1/2 łyżki soli
6 szt cebuli
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu 10%
Papryka pomidorowa jest najlepsza, choć robiłam już z dużej, tylko kroiłam ósemki na połówki.
Paprykę dokładnie myje i kroję w ósemki, a cebulę kroję w pióra.


W dużym garnku łączę paprykę i cebulę, zasypuję solą i odstawiam na 2 godziny, aż warzywa puszczą sok.


Ocet i cukier zagotowuje i studzę.
Po dwóch godzinach wlewamy zimny ocet - dokładnie mieszamy i od razy mocno upycham w wyparzonych słoikach, zostawiam gdzieś około 2 cm wolej przestrzeni.
Papryka musi być bardzo mocno upchana tak, żeby nie było powietrza pomiędzy warzywami!!!
Jeżeli jednak pęcherzyki powietrza gdzieś nam sie pojawią to najlepiej włożyć do słoja rączkę łyżki stołowej.
Rozlewam pozostały sos, oczyszczam bardzo dokładnie słoiki, żeby nic nie dostało sie pod wieczka i zakręcam .
Pasteryzuje 15 minut, po czym wyciągam i odwracam słoje do góry dnem i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Polecam!!
 przepis dodaję do akcji

Warzywa psiankowate 2014
Warzywa psiankowate 2014

34 komentarze:

  1. Pyszna papryka, na zimę do chleba, albo do obiadu, fajnie się wyciąga potem ze słoików :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za papryka konserwową nie przepadam ale ta wydaje się inna . Może uda mi się chociaż kilka słoiczków zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaziu ja też nie lubię konserwowej- ta to zupełnie co innego:)

      Usuń
  3. Renia Ty pracusiu tylko wekujesz i wekujesz. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i pomału mi bokiem już wychodzi:) ale to jest tak zawsze pod koniec sezonu:)

      Usuń
  4. Paprykę ze słoiczka uwielbiam, a jak jest zrobiona w domu to już pełnia szczęścia. Przepis świetny Reniu. Czasami zdarza się, że zbyt ostrożnie podchodzimy do niektórych przepisów, ale jednak trzeba próbować, bo warto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, nie byłabym sobą, żebym nie wypróbowała- uwielbiam takie nowinki:)

      Usuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, takiej papryki nie jadłam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł na paprykę, inny niż zwykle, ale zapowiada się pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie smakuję, a marynowana w tradycyjny sposób już nie:)

      Usuń
  7. Lubię taką paprykę :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam przetwory :) Pozdrawiam i Zapraszam w moje rękodzielnicze progi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis, muszę koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę zrobić kilka takich słoiczków. Zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Dzisiaj już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł, tak przyrządzona papryka musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też bardzo lubię taką paprykę i chętnie sięgnęłabym chociaż po słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. ja jeszcze tylko buraczki i koniec, choć nie wszystko nie mam jeszcze wystawione:)

      Usuń
  14. WOLĘ NA OSTRO ,ALE Z CHĘCIĄ BYM KAWAŁEK SPRÓBOWAŁA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. papryka jest ostrawa- jednak cebula i ocet robią swoje:)

      Usuń
  15. Łał! Wspaniały pomysł! wiele bym dała żeby spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo apetycznie wygląda.Też powinienem trochę papryki na zimę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  17. kolejny przepis ,ktory musze podeslac rodzica :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam paprykę, szczególnie świeżą, surową, ale w takiej sałatce tez na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)