4 kwietnia 2014

Wytrawne babeczki serowe

Powiem nawet, że są mocno serowe:)
Inspiracją była pizza trzy sery- bardzo ją lubię i choć farsz i ciasto na babeczki jest mocno zmienione to smak serowy jest mocno wyczuwalny, a oto mi chodziło:)
Reszta to już taki mój dodatek i sposób na przemycenie warzyw, ale spokojnie można ominąć.
Babeczki najlepiej smakuję na ciepło i można je podać jako zakąskę z białym winem.
Mimo dodania gorgonzoli babeczki są delikatne, a jej smak jest niewyczuwalny.




Składniki ma 12 babeczek
Ciasto:
150g żółtego sera
150 g zimnego masła
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kefiru
1/3 płaskiej  łyżeczki pieprzu mielonego
1/3 płaskiej łyżeczki imbiru suszonego
1/4 płaskiej łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowej
2 żółtka

 Farsz:
100 g sera zółtego
30 g gorgonzoli
6 kuleczek mini mozzarelli
3 jajka
4 łyżki smietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
1/4 płaska łyżeczka suszonego czosnku
1 duża marchewka
1 ogórek szklarniowy lub cukinia
1-2 plasterki szynki prosciutto

Ciasto:
Masło najlepiej włożyć do zamrażalki na 15- 20 minut i zetrzeć na dużych oczkach tarki do warzyw.
Ser ścieramy na małych oczkach.
Wszystkie składniki ciasta szybko wyrabiamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Rozwałkowujemy na 4 milimetrową grubość, wykrawamy i układamy w blaszce do muffinów.
Nakładamy farsz.

Farsz:
Szynkę kroimy w  paseczki, mozzarelle na pół.
Marchewkę obieramy i gotujemy 12-15 minut- podczas pieczenia już raczej nie zmięknie.
Kroimy razem z ogórkiem na plasterki lub korzystamy z temperówki do warzyw.
Ser żółty i gorgonzola ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw.
Dodajemy śmietanę, przyprawy i natkę pietruszki.
Wlewamy porcję farszu do przygotowanego ciasta 1/2 wysokości, wkładamy zwiniętą marchewkę z ogórkiem, uzupełniamy farszem serowym ( nie do samej krawędzi)
Na górę układamy po paseczku szynki i połówce mozzarelli.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 15 minut.
Smacznego:)

18 komentarzy:

  1. ojej jak smakowicie :) mniam
    poproszę jedną
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dosyć,że piękne,to jeszcze smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. No i znów Reniu fantastycznie i smacznie namieszałaś. Narobiłaś mi smaku na taką babeczkę :) I to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich babeczek jeszcze nie jadłam! Wyglądają obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Reniu...pięknie, smacznie i wytwornie. Szalejesz moja droga. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne te baby, fajne warstwy powstały, fajna deseczka. Tworzy klimat. Szalejesz na całego :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wyglądają, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe te babeczki, uwielbiam takie seroweee :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)