Google+ Followers

6 kwietnia 2014

Sernik Inka

nietypowy i zaskakujący sernik.
Przepis dostałam od znajomej- która zawodowo zajmuje się wypiekami ciast.
Przepis lekko zmodyfikowałam i dodałam mniej cukru, oryginał był dość słodki:)


Składniki
Tortownica 22 cm średnicy
Ciasto:
250g mąki pszennej
50g cukru
200g masła
2 żółtka
2 1/2 łyżki kawy zbożowej "Inka"
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa
180g serka wiejskiego ( ziarnistego, mały kubek)
250g serka ricotta ( u mnie fresca)
330g kwaśnej śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
3 jajka
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy ( u mnie z cukrem)
sok z 1 cytryny
starta skórka z 1/2 cytryny

Polewa kawowa
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżki kawy zbożowej "Inka"
3 łyżki mleka
3 łyżki wody
2 łyżeczki żelatyny

Ciasto:
Przygotowuję sie tak jak ciasto kruche- mąkę z proszkiem i zimnym masłem siekam aż zrobi się kruszonka.
Dodaję resztę składników i ręcznie szybko wyrabiam ciasto.
Rozwałkowuję koło i na wałku  przenosimy do tortownicy wyłożonej ( dół) papierem do pieczenia.
Ciastem wykładam dół i bolki tortownic.
Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.


Masa serowa:

Serek wiejski w całości miksuję blenderem.
Ubijam oba serki z cukrem i cukrem waniliowym.
Cały czas miksując dodaję po jednym jajku, skórkę i sok z cytryny, a  na końcu dodaję śmietanę i budyń waniliowy.
Masa jest bardzo rzadka!!
Piekarnik nagrzewam do 160 stopni
Masę przelewam na ciasto kawowe, przykrywam folią aluminiową ( na bokach tortownicy kładę łyżki drewniane, żeby jej nie zdmuchiwało)i piekę z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut.
Pod koniec możemy zdjąć folię.
Wyciągam z piekarnika i studzę.
Na zimne ciasto wylewam polewę.

Polewa:
Żelatynę zalewam zimną wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Do żelatyny dodaję masło i ciągle mieszając podgrzewam do rozpuszczenia się oby produktów i zagotowuję
Kakao i cukier mieszamy, wlewam mleko- powstanie nam papka, do której wlewam rozpuszczone masło z żelatyną i najlepiej mikserem mieszam do połączenia się składników.
Ciepłą, ale nie gorącą wylewam na ciasto.
Ozdabiam  ryżem czekoladowym

Smacznego:)

41 komentarzy:

  1. Kochana dosłownie spadasz mi z nieba z tym przepisem-wczoraj przy porządkowaniu szafki znalazłam słoiczek z Inką,pomysłu na sernik,poza tym od dawna wypróbowanym,też nie miałam.Teraz już mam i przepis i jeden ze składników-będę piec:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś ja sernik polecam:) i niecierpliwie czekam na opinię:)

      Usuń
    2. Najwcześniej będzie na święta.Oczywiście,że podzielę się opinią:)pozdrawiam

      Usuń
    3. A serek ziarnisty musi być,czy zwykły twaróg z kostki można użyć?

      Usuń
    4. Nie wiem:( w przepisie był ziarnisty i taki użyłam

      Usuń
  2. Nigdy nie przepadałam za kawą Inką, ale sernika bym spróbowała... :) Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja inkę uwielbiam:) sama jest mało wyczuwalna, ale jeżeli nie lubisz, to może lepiej zastąp kakao:)

      Usuń
  3. ilość jajek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 jajka:) już dopisałam i dziękuję za podpowiedź:)

      Usuń
  4. Świetny przepis Reniu. Sernik wygląda obłędnie pysznie. Kusisz tym zdjęciem, oj kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny serniczek mhmhmh aż ślinka cieknie :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie wygląda i zazdroszczę smaku :))


    Dziękuję za miłe słowa :)) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszko i również pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Wspaniały :) takiego jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Serek wiejski i ricotta? Intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda?! ja też się długo zastanawiałam czy dobrze wszystko odpisałam :)

      Usuń
  9. Mam resztę Inki z czasów karmienia juniora i nikt się nie chce nad nią zlitować. Właśnie podsunęłaś mi pomysł, jak ją zrecyklingować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że podsunęłam pomysł:) w necie mało jest przepisów z wykorzystaniem kawy zbożowej, a szkoda bo my bardzo ja lubimy:)

      Usuń
  10. Uwielbiam serniki, wyszedł ci pyszny ryż na wierzchu fajnie wygląda. Ale by się zjadło a taki puszysty mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Madziu:) a sernik był bardzo puszysty i wilgotny- taki jak lubimy:)

      Usuń
  11. Uwielbiamy serniki, najbardziej mój Zbysio :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu u mnie jest tak samo- ulubione ciasto ślubnego:)

      Usuń
  12. Totalnie pozytywne zaskoczenie! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też byłam zaskoczona gdy przeczytałam składniki:)

      Usuń
  13. Jejku, wspaniale wygląda <3 Chce go zjeść :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny, apetycznie wygląda, może kiedyś wypróbuje Twój przepis :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam serniki, a ten wygląda bardzo apetycznie i smacznie ...

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)