25 lutego 2014

Klasyczne faworki

przepis  stary wypróbowany, jak większość z przepisów zamieszczonych na blogu.
Robi się szybko, ale trzeba pamiętać że olej musi być bardzo gorący i po włożeniu ciasto musi natychmiast wypłynąć na górę.
Dobrze upieczone faworki mają puste przestrzenie w środku i są jakby napompowane powietrzem, przy tym bardzo kruche.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko i jak najmniej podsypujemy mąką podczas wałkowania.


Składniki:
200g mąki pszennej
3 żółtka
szczypta soli
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wódki lub spirytusu
dodatkowo:
cukier puder i waniliowy do posypania
3/4 l oleju do głębokiego smażenia

Mąkę przesiewam na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia.
Usypuję kopczyk i do środka dodaję żółtka, szczyptę soli i śmietanę wymieszaną z wódką lub spirytusem.

Początkowo mieszam nożem, a potem już wyrabiam ręcznie do całkowitego połączenia się składników.
Ciasto ma mieć konsystencję taką jak ciasto na makaron.
Ciasto dzielę na części i wałkuję bardzo cienko starając się jak najmniej podsypywać mąką.
Radełkiem lub nożem kroję paski o szerokości około 3 cm i 15 długości.

W środku każdego paseczka robię  nacięcie 3-4 centymetrowe i przewijam jedną połówkę tworząc faworki.
Przygotowuję całą partię faworków, bo samo smażenie trwa bardzo krótko.
 na koniec posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem
Smażę partiami  na złoty kolor z dwóch stron,


 odkładam do osączenia na serwetki lub ręczniki kuchenne, a na koniec posypuje cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem

Smacznego!

26 komentarzy:

  1. Jakie śliczne złociutkie chruściki. Bardzo lubię tak pochrupać....

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na konkurs z nagrodami
    https://www.facebook.com/ApetycznaBabeczka?ref=hl
    Pozdrawiam
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha:) bardzo lubię faworki:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze robię na oko, w tym roku chyba skorzystam z Twojego przepisu.Najlepsze są właśnie takie cieniutkie i chrupiące. Mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mój wypróbowany przepis i polecam :)

      Usuń
    2. Wypróbowałam,pychotka. Dziękuję za przepis.

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz:)

      Usuń
  5. Przybij Renia 5...robimy prawie identyczne faworki. Ja swoje będę robić jutro, już mam smaka sobie pochrupać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluniu ja robię jutro trzecią porcję:) a raczej w czwartek jutro czeka mnie wizyta w przychodni, mała przytaskała jakieś choróbsko:(

      Usuń
  6. Cudne ! zjadłabym kilka, ponieważ w tym roku faworków u mnie nie będzie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda, ja nie wyobrażam sobie tłustego czwartku bez faworków:)

      Usuń
  7. za bardzo nie przepadam za faworkami, ale dobrze mi sie kojarzą i to jest najwazniejsze. Zapraszam do siebie, moze cos sie spodoba. rozsmakuj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowicie wygladaja te faworki

    u mnie moja pasja rękodzieło : poduchy, malowanie obrazów, decoupage, sianowije .....
    Zapraszam Serdecznie na swojego bloga i na zostanie tam na dłużej :)
    Próbuję w jakiś sposób się rozprzestrzenić po necie ze swoimi pracami, miło by było jakbyś pomogła. np. poprzez wstawienie mojego linku do siebie ? :)) Lub po prostu zawitanie u Mnie
    http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
    Pozdrawiam Serdecznie :)
    Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, dziękuję za komentarz, ale rękodzieło mam na drugim blogu i owszem zaglądnę do Ciebie, jeżeli mi się spodoba to zostanę.

      Usuń
  9. Bardzo lubię faworki, co prawda jem bez cukru ale też są dobre. Wyszły ci piękne i takie do schrupania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Madziu:) się już schrupały, jutro następna porcja:)

      Usuń
  10. Jeju, zjadłabym sobie teraz takie... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, zjedli wszystkie co do jednego, mała nawet cukier wylizała:)

      Usuń
  11. Wspaniałe, klasyczne faworki - najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz 100% rację te klasyczne są najlepsze:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)