Google+ Followers

24 stycznia 2014

Francuskie różyczki z jabłkami

z serii tych szybkich i na jeden kęs:)
U nas są właśnie ferie a śniegu jak na lekarstwo i mała się troszkę nudzi.
Żeby trochę ją zająć zrobiłyśmy dzisiaj takie oto ciasteczka:


Potrzebne są
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 średnie jabłka
cukier poder i cynamon do posypania
Dodatkowo:
3/4 litra wody
2 łyżki cukru ( niekoniecznie)
5-6 gożdzików
3-4 cm laski cynamonowej

Jabłka kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne, a następnie kroję na plasterki- skórkę zostawiam.
Wodę z cukrem, goździkami i cynamonem gotuje przez 5 minut, potem wkładamy jabłka i gotuję 3-4 minuty, tylko do momentu jak zrobią się lekko miękkie i da się je zwijać- odcedzam i studzę


Ciasto francuskie rozwijam , układałam jeden rząd i dopiero odkrawam  potrzebną ilość ciasta- patrz. zdjęcie)- zwijam i układam na papierze do pieczenia lub bezpośrednio na blasze- ciasto francuskie jest wystarczająco tłuste, i nie smarujemy blaszki do pieczenia


Pieczemy  190-200 st przez około 10 minut.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem i cynamonem
Smacznego!!


22 komentarze:

  1. jak sie ślicznie upiekły, bardzo efektowne, na pewno kupiłabym w cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) ale jednak polecam zrobić w domku:)

      Usuń
  2. Ale pychotki, ślinka cieknie. Nie wiem czy wiesz ale poczestowałam się: i dziś chyba zrobię też takie albo podobne:Pozdrawam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) napisz proszę jak się udały:)

      Usuń
  3. Świetne te różyczki Ci wyszły. Miałaś sprytną pomocnicę, więc wszystko się udało. Lubię takie pakieciki z jabłuszkami. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Krysiu:) zabawa była fajna, tylko sprzątania dwa razy więcej:)

      Usuń
  4. Ślicznie wyszły, jak spod igły. Wypożyczyłabym Twoją pomocnicę skoro tak chętnie pomaga w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) poszła by chętnie- bardzo lubi mieszać i babrać:)

      Usuń
  5. Uwielbiam wszystko co z jabłkami :) a to jeszcze wygląda wyśmienicie :) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze robiłam ciasteczka francuskie z jabłkami w innej postaci, ale te są tak cudne, że następnym razem spróbuję chyba po Twojemu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też zauroczyły:) są raczej mało słodkie ale dzieciom i tak smakują:)

      Usuń
  7. Do schrupania, i jakie dobre. Palce lizać różyczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne i zapewne bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)