Google+ Followers

14 grudnia 2013

Matjasy w musztrdzie i curry

Tym razem inna wersja śledzików - mój przepis a raczej wariacja na temat śledzia w musztardzie.
Śledzie w takim wykonaniu najlepiej przygotować minimum dwa dni przed planowanym podaniem.


Składniki:

5 płatów matjasa
1 czerwona cebula
6-7 pieczarek marynowanych 1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy - najlepiej ulubionej , u mnie kielecka
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
2 łyżki zielonej pietruszki
1/3 łyżka curry
3-4 łyżki oleju rzepakowego

Matiasy moczę przez całą noc- wodę zlewam, a śledzia kroję w centymetrowe paseczki.


Cebulę kroję w drobną kosteczkę, a pieczarki na 4 -8 części w zależności od wielkości grzybków i naszych upodobań- ja  kroję na ćwiartki.
Mieszam majonez z musztardą, olejem i śmietaną, dodaję śledzia i cebulę.

Dodaję przyprawy.
Tak przygotowane matiasy zamykam szczelnie w pojemniku lub słoiku i wstawiam do lodówki na minimum 2 dni
Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. I co i co...piękne tło :)
    Pozdrawiam Reniu, życzę smacznego, a ja podziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Reniu, jak zwykle wpraszam się na te śledzie do Ciebie. Bardzo, bardzo lubię, a jeszcze tak zrobione...mniam, mniam :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  3. W curry nie robiłam, fajne smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie się komponuje, ale muszą swoje odstać:)

      Usuń
  4. no w takiej wersji nie próbowałam, ciekawe

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)