12 grudnia 2013

Kurczak gotowany w sosie słodko kwaśnym

Rosół drobiowy często gotuję na udkach i takie mięso można wykorzystać do tego dania.
Sos słodki dzięki śmietanie i koperkowi, a kwaśny do dodałam do niego patisony konserwowe, ale jeżeli nie macie możecie wykorzystać ogórki konserwowe.
Dla mnie idealne połączenie z ryżem, ale można podać go też z makaronem czy kluskami śląskimi


Składniki;
3 ugotowane udka
6 małych patisonów konserwowych lub 3 ogórki
2 łyżki mąki
3 łyżki dobrej gęstej śmietany
1 l rosołu lub wywaru
pęczek koperku
łyżka masła

Masło rozpuszczam dodaję mąkę i starte na dużych oczkach patisony-wszystko lekko razem przesmażam.
Wolno podlewam rosołem lub wywarem, cały czas energicznie mieszając, inaczej  porobią  się kluchy.
Sos gotuję 5 minut.
Dodaję śmietanę - zagotowuję i gotowe.
Jeszcze tylko posypuję posiekanym koperkiem i szybkie danie mamy gotowe:)


Smacznego!!

 

12 komentarzy:

  1. Przyznam, że nie znałam tak zrobionego kurczaka. Wygląda kusząco i zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu to jest mój pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, bo ile można jeść pierogów czy pasztecików :)

      Usuń
  2. Dobra, dawaj mięsiowo i idę, nie będę zanudzać :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę świetny pomysł na obiad, muszę wypróbować :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam takie patisony , to już teraz wiem jak je wykorzystać :-) Podsunęłaś mi pomysł. Obiadek super jak dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I potem koniecznie napisz jak i czy smakowało:)

      Usuń
  5. Przepis suuuper smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo sie ciesze i dziękuje serdecznie za komentarz :)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)