Google+ Followers

9 grudnia 2013

Bitki w sosie paprykowym na oleju rzepakowym:)

Ciekawe jest to że moja mała nie chce jeść gulaszu, ale bitki zjada i jeszcze zagląda czy coś nie zostało.
Dzisiaj w sosie paprykowym z wykorzystaniem papryki pieczonej pasteryzowanej i pasty paprykowej, którą robiłam w ubiegłym roku i nie ma jeszcze przepisu na blogu, ale  można wykorzystać pastę typu ajwar lub koncentrat pomidorowy wymieszany z łyżeczką słodkiej papryki mielonej


Składniki
700g łopatki grubszy mięsień
3 łyżki pasty paprykowej
papryki pieczone
1/4 szklanki  oleju rzepakowego
cebula
2 łyżki mąki
3/4 litra wywary warzywnego lub mięsnego
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
mąka do oprószenia mięsa
3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy

Mięso rozbijam dość cienko solę, posypuję pieprzem i oprószam lekko mąką.
Wszystkie kawałki kolejno obsmażam na gorącym oleju

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest dla nas najzdrowszy.

Na tym samym oleju podsmażam cebulę pokrojoną w kosteczkę, podlewam wywarem, dodaję mięso i przyprawy.
Całość duszę do miękkości w szybkowarze 18  minut.
Gdy mięso jest już miękkie odkładam go na bok, a sos miksuję na gładko.
Stawiam ponownie na ogniu dodaję 2 łyżki mąki rozrobionej w kilku łyżkach wody, dodaję pieczoną paprykę pokrojoną na paski i całość duszę razem przez około 5-10 minut na wolnym ogniu, żeby wszystko się razem przegryzło
Doprawiam do smaku.
Podajemy na przykład z białą kaszą gryczaną 

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie bitki kojarzą mi się z moim domem rodzinnym :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolinko mnie też- ulubione danie mojego taty:)

      Usuń
  2. Reniu, uwielbiam bitki z sosem i do tego np. kluski śląskie. No cóż, pomyślę o bitkach i koniecznie zrobię. Może nawet z papryką? Fajny przepis. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Krysiu i również pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Reniu zainspirowałaś mnie tymi bitkami i to za Twoją sprawą bitki zrobiłam. Dzięki. Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę Krysiu i mam nadzieję że smakowały, bo wyglądały pysznie:)

      Usuń
  3. O widzisz Renia..akurat na chłody ciepło i treściwie. U mnie najlepiej schodzą w sosie grzybowym. Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluś u mnie właściwie każdy sos przejdzie- bardziej wybrzydzają przy dodatkach:)

      Usuń
  4. Jak ja dawno nie jadłam, bitki. Obiadek pyszności ;-)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)