30 września 2013

Pieczona papryka za zimę

To drugi przepis na paprykę marynowaną.
Przyda się w zimie do sałatek i na pyszną zupę, zapiekankę czy na pizzę.



Składniki:
2 kg papryki czerwonej
3 duże lub 6 małych ząbków czosnku
3/34 szklanki oleju
1 łyżeczka soli.

Całą paprykę opiekam w piekarniku około 35-40 minut w temp 180 st.


Gdy pojawią się czarne plamy przykładam paprykę do garnka i zostawiam do ostygnięcia.
Zlewam cały płyn, powinno go być około szklanki- jeżeli jest mniej dolewamy czystej wody.
Obieram paprykę i wyciągam gniazda nasienne
Rozkładam  do 3 słoików po 330ml dodaję po 1/3 łyżeczki gorczycy
Do szklanki soku z papryki dolewam jeszcze  1/2 szklanki wody, dodaję przyprawy, olej i zagotowuję.
Paprykę zalewam, zamykam słoiki i pasteryzuję 15 minut
Paprykę można obierać po 20 minutach ale ja obieram zimną i dzięki temu nie parzę sobie łapek :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)