29 listopada 2013

Dorsz w cieście serowym

z majonezem wyszedł pyszny i soczysty, choć ciasto trzeba dość mocno przyprawić, po po usmażeniu lekko traci ze swojej ostrości i może się zrobić lekko mdłe

Składniki:

4 płaty dorsza

Ciasto
3 łyżki majonezu
1 duży serek topiony ( 100g)
1/3 szklanki wody
3 łyżki startego sera żółtego
2 jajka
1/3- 1/2 szklanki mąki pszennej
maka do oprószenia
pieprz cytrynowy
chili
sól

Dorsza wycieramy ręcznikiem kuchennym do sucha, kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy mąką
Serek topiony miksujemy z 1/3 szklanka wody, dodajemy jajka i przyprawy.
Mąki dajemy tyle, by ciasto musi było bardzo gęste- spadające z łyżki płatami.
Wkładamy do niego pojedyncze kawałki i od razu smażymy na rozgrzanym oleju, ale na małym ogniu.
Dorsza podałam dzisiaj z frytkami i surówką z kalafiora

Smacznego:)

11 komentarzy:

  1. Fantastyczny przepis. Jest to alternatywa na rybę w panierce. Zjadłabym tak podaną rybę. I jeszcze frytki? Uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Krysiu:) lubię rybę w zwykłej panierce, ale ile można jeść tak samo:)

      Usuń
  2. Zaciekawiło mnie to ciasto.W najbliższym czasie muszę to posmakować,czyli przybliżyć sobie ten smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) tylko pamiętaj, że ciasto musi być mocniej doprawione

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł na ciasto, muszę koniecznie wypróbować. Wygląda bardzo smakowicie. Dziękuję za odwiedziny i serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, uwielbiam dorsza, a jeszcze w panierce serowej to już można grzeszyć na całego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. och dorsz to jedna z moich ulubionych ryb :) a w cieście serowym to jeszcze nie próbowałam :) pozdrawiam J.

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)