13 października 2013

Roladki na włoską nutę

z suszonymi pomidorami i serkiem typu capresi i kapustą włoską
Wyszło pysznie, choć  do sosu mogłam dać więcej papryki.
Miałam swoją kapustę włoską- małą, bo ekologiczną bez nawozu, z większych wystarczy po pół liścia na roladkę

Składniki
1 kg schabu
kilka liści kapusty włoskiej
1 papryka czerwona- po połowie do mięsa i sosu
po 1 suszonym pomidorku
ser typu capresi lub mozzarella
cebula
sól i pieprz
suszony czosnek
kilka gałązek tymianku
sos paprykowy ( lub ajwar)
serek topiony lub śmietana
ziele angielskie
liść laurowy
magga w płynie ( można ominąć)

Umyte liście kapusty obgotowałam przez kilka minut w osolonej wodzie- odcedziłam i ostudziłam
Schab podzieliłam na plastry ( u mnie 8) i dość cienko, ale delikatnie rozbiłam tłuczkiem do mięsa.
Każdy kawałek posmarowałam sosem paprykowym, posypałam solą, pieprzem i suszonym czosnkiem i ułożyłam kolejno kapustę włoską,  plasterki sera, pomidor suszony i  kawałek czerwonej papryki.

Zwinęłam  w roladkę i spinamy.
Mięso obtoczyłam w mące i usmażyłam ze wszystkich stron na gorącym oleju.
Podlałam rosołem ( można użyć wody lub wywaru), dodałam pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i przyprawiamy solą i pieprzem.
Ja od razu dodaję serek topiony- jeżeli używacie śmietanę to dodajemy ją na końcu.
Wszystko razem dusiłam do miękkości ( szybkowar 15 minut)
Gdy roladki były  już gotowe osunęłam spinacze, a sos zmiksowałam ( dodajemy śmietanę).
Nie dodaję już mąki - tu już jak kto woli, pełna dowolność.

Smacznego wszystkim życzę:)
Dziękuję za wszystkie komentarze i zmykam powygrzewać się jeszcze choć odrobinkę :)

13 komentarzy:

  1. Takie duże liście kapusty czasami używałam do dekoracji, a tu widzę że fajne roladki z nimi zrobiłaś. Myślę, że ich obecność w środku sprawia że smak tej potrawy jest niepowtarzalny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Krysiu, rolady bez kapusty smakują zupełnie inaczej:)

      Usuń
  2. Ja robiłam roladki z filetem z kurczaka i kapustą, reszta dodatków też podobna. Wszystko się zje, i domownicy zadowoleni tylko ile to zabawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, tak jest trochę, ale jak pomyślałam o kolejnym schaboszczaku to od razu mi się zachciało roladek:) A rodzina owszem bardzo zadowolona- nawet młoda stwierdziła, że pyszne :)

      Usuń
  3. Wygalają przepysznie, i to nadzienie coś dla mnie. Raj dla podniebienia. Pozdrawiam również gorąco :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. popatrzyłam na zdjęcie i myślałam że to ciastka :D ale mnie nabrałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, mój papciu z ciastek najbardziej lubi schabowy, to skojarzenie dobre miałaś :)

      Usuń
  5. Wygląda cudownie, czy można dodać inny gatunek sera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, robiłam już z żółtym, ale smak jest inny, choć równie dobry:)

      Usuń
  6. Ja zrobiłam je z serkiem Capri od Sierpca i wyszły naprawdę bardzo dobre :) Super przepis, jeszcze pewnie nie raz do niego wrócę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo sie cieszę, że smakują:)
      też do nich często wracam
      pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  7. Mam serek typu włoskiego i szukam inspiracji jak go wykorzystać :-) Ten przepis brzmi bardzo sympatycznie :-)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)