21 września 2013

Żeberka w marynacie

Rzadko robię żeberka, bo moje dziewczyny nie lubią tłuszczu i jak widzę jak dłubią w talerzach to mnie diabli biorą :)
Tym razem dostałam takie chudziutkie, że się nawet nie zastanawiałam.
W końcu małej kawałek zmieliłam, a młoda sama przybiegła, bo cudnie pachniało w całym domu.


Składniki
1200g żeberek
marynata
1/2 szklanki oleju
2 łyżki czerwonej czubrycy
2 łyżki czerwonej papryki w proszku
1 łyżka suszonego czosnku
5 łyżek sosu sojowego

Żeberka pokroiłam na kawałki.
Składniki marynaty dokładnie wymieszałam, włożyłam do niej mięso.
Całość włożyłam do lodówki na  4 godziny. Najlepiej  jest marynować  całą noc

Obsmażyłam żeberka na gorącym oleju, podlałam 1/2 l wody, dodałam przyprawy z marynaty i dusiłam do miękkości ( szybkowar 30 minut)
Żeberka najlepiej smakują z surówką z kapusty kiszonej

Smacznego!!

7 komentarzy:

  1. Pysznie to wygląda. Ta marynata nadała tym żeberkom takiej kruchości. Dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu owszem, żeberka są kruche i soczyste :)

      Usuń
  2. Sakowite wynalaski i wyprubuje,lubie eksperymenty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię eksperymentować i szukać nowe smaki, w przeciwieństwie do mojego M.
      Otóż On uważa, że jak coś jest dobre i to Jemu smakuje to to powinnam gotować.
      Tylko w tedy padłabym z głodu i nudy :)

      Usuń
  3. Renatko moja Renatko...też nie lubię jak grzebią w talerzach. A przepis prima sort :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A widziałam u Ciebie śliczną szyneczkę :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)