Prosta ale pyszna kremowa zupa- ulubiona mojej średniej córy
Krem ma piękny pistacjowy kolor, robię z całych porów.
Jeżeli jednak Wam się nie podoba, można użyć tylko białych części pora
2 średniej wielkości całe pory lub 3 tylko białe części
5 ziemniaków średniej wielkości
2 l wywaru z warzyw lub woda + 3 rosołki warzywne
2 serki topione
marchewka
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
Pora oczyszczam i drobno kroję- im cieńsze talaki tym łatwiej się miksuje
Zalewam litrem wywaru i dodaję serki topione i gotuję 15 minut.
Używam serki zwykłe bez dodatków- jedynym wyjątkiem są serki z szczypiorkiem
W tym samym czasie kroję w kosteczkę, obrane ziemniaki, zalewam drugim litrem wywaru.
Dodaję ziele i liść, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.
Ugotowanego pora miksuję bardzo dokładnie na krem, wlewam do ziemniaków i gotuję jeszcze 3-4 minuty,
Ziemniaki muszą być miękkie.
Doprawiam do smaku solą i sporą ilością pieprzu.
Podaję posypaną zieloną cebulką
Pozdrawiam wszystkich cieplutko, dziękuję za komentarze i odwiedziny :)
Smacznego !!
uwielbiam i często gotuje :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że por jest dostępny cały rok:)
OdpowiedzUsuńZupa krem jest niedoceniana, a zalega w żołądku i syci dłużej niż każda inne. Super kremik Reniu :)
OdpowiedzUsuńZmaczne to danie wyprubuje
OdpowiedzUsuńWypróbuj i napisz jak smakowało:)
UsuńJa osobiście polecam tą zupke, bo jest pyszna i jak napisała wyżej Ela jest sycąca
Pozdrawiam cieplutko:)