Google+ Followers

20 września 2013

Krem z pora z ziemniakami

 Prosta ale pyszna kremowa zupa- ulubiona mojej średniej córy
Krem ma piękny pistacjowy kolor, robię z całych porów.
Jeżeli  jednak Wam się nie podoba, można użyć tylko białych części pora



2 średniej wielkości całe pory lub 3 tylko białe części
5 ziemniaków średniej wielkości
2 l wywaru z warzyw lub woda + 3 rosołki warzywne
2 serki topione
marchewka
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz


Pora oczyszczam i drobno kroję- im cieńsze talaki tym łatwiej się miksuje


Zalewam litrem wywaru i dodaję serki topione i gotuję 15 minut.
Używam serki zwykłe bez dodatków- jedynym wyjątkiem są serki z szczypiorkiem
W tym samym czasie kroję w kosteczkę, obrane ziemniaki, zalewam drugim litrem wywaru.
Dodaję ziele i liść, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.
Ugotowanego pora miksuję bardzo dokładnie na krem, wlewam do ziemniaków i gotuję jeszcze 3-4 minuty,
Ziemniaki muszą być miękkie.
Doprawiam do smaku solą i sporą ilością pieprzu.
Podaję posypaną zieloną cebulką
Pozdrawiam wszystkich cieplutko, dziękuję za komentarze i odwiedziny :)
Smacznego !!

5 komentarzy:

  1. Dobrze, że por jest dostępny cały rok:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa krem jest niedoceniana, a zalega w żołądku i syci dłużej niż każda inne. Super kremik Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Wypróbuj i napisz jak smakowało:)
      Ja osobiście polecam tą zupke, bo jest pyszna i jak napisała wyżej Ela jest sycąca
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)