Składniki:
8 wierzchnich liści kapusty pekińskiej
1 szklanka kaszy gryczanej ( u nas nie palonej)
125g bryndzy
50 g boczku wędzonego
1 jajko
łyżeczka czarnuszki
sól, pieprz do smaku
majeranek
Kaszę gotowałam w osolonej wodzie 18-20 minut.
Można to zrobić dzień wcześniej.
Dodałam kaszę, bryndzę, jajko i przyprawy ( dużo majeranku)
Osobno zaparzam liście kapusty, a właściwie tylko tą twardą część.
Ja to robię w wąskim wysokim garnku przez około 5 minut.
Liście studzę.
Rozkładam po 2 łyżki farszu na każdy liść delikatnie zwijam, tak ,żeby część od głąba była na górze
Gołąbki wkładam do sosu ( nam najbardziej smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym) i duszę przez 15 minut,.
Smacznego!!
Naprawdę ekspresowe i na pewno smaczne.... :)
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakowały, polecam:)
OdpowiedzUsuń