12 października 2013

Paszteciki krucho drożdżowe z pieczarkami

 Do pasztecików można wykorzystać udko z rosołu, a  można jeść same- zamiast kanapek np.do szkoły lub z barszczem czerwonym


Składniki:
ciasto:
250g mąki
80g masła
50 g świeżych drożdży
3 łyżki śmietany
2 jajka
nadzienie
1 ugotowane udko
250 d pieczarek
1/2 cebuli
2- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
sól, pieprz do smaku
dodatkowo:
żółtko
czarnuszka do  posypania

Nadzienie:
Pieczarki obieramy, trzemy na tarce i smażymy na łyżce oleju.
Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju na złocisto.
Studzimy pieczarki i cebulę, dodajemy zmielone mięso, jajko, sól, pieprz i zieloną pietruszkę- dokładnie łączymy i  dzielimy na 4 części
Drożdże mieszamy ze śmietaną i łączymy z resztą składników. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Każdą część wałkujemy na prostokąty, rozkładamy po 1/4 części farszu ( zdjęcie) rozkrawamy przez środek.

Brzegi smarujemy rozmąconym białkiem, zwijamy i dzielimy na 6 cm kawałki.
Pieczemy na złocisto w tem 170 st. Około 25-30 minut)
Smacznego!!

3 komentarze:

  1. Pracuś...ale masz pyszności :)
    Ja lubię paszteciki z kiełbasą i kiszonką kapustą. pycha
    Co się tyczy mleczka... to mój sklep. Teraz mają promocję na mleczko
    http://www.sensilive.pl/witaminy-i-suplementy

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)