22 września 2013

Papryka pasteryzowana

Paprykę wykorzystuję w zimie do zup, pizzy czy sosów.


Składniki :

2 kg papryki czerwonej
główka czosnku
gorczyca
ziele angielski
liście laurowe
olej
2łyżki octu 10%

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na 4 części.
Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 5 minut.
Odsączamy i upychamy dość ściśle w słoikach
Do każdego słoja wsypujemy po 1/2 płaskiej łyżeczki gorczycy, dodajemy po 1 dużym lub 2 małe ząbki czosnku,
1 ziarenko ziela angielskiego i kawałku liścia laurowego.
Litr wody ( można użyć wywar z papryki ) dodajemy łyżkę soli i ocet, zagotowujemy.
Gorącym płynem zalewamy paprykę, a na górę wlewamy po 3- 4 łyżki oleju.
Zakręcamy i pasteryzujemy słoiki 330 ml 30 minut
Większe musimy pasteryzować dłużej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)