Później wystarczy podsmażyć wędlinkę zalać sosem, dogotować ryż lub makaron i obiad gotowy
Składniki:
2,5 kg papryki kolorowej
1,5 kg pomidorów
duża cebula
1/3 szklanki oleju
5 dag soli
2 dag papryki czerwonej w proszku
Paprykę kroimy dość grubo.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, po minucie odcedzamy i zalewamy zimną wodą- obieramy skórki i kroimy na ćwiartki
Można też przetrzeć pomidory przy pomocy maszynki do przecierania.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Paprykę wraz z cebulą i olejem wkładamy do rondla i dusimy
na wolnym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszamy uważając, żeby warzywa się nie przypaliły.
Gdy papryka zmięknie dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 10 minut.
Pod koniec dodajemy sól i paprykę w proszku.
Nakładamy mocno ugniatając do wyparzonych słojów - najlepiej 3/4 lub 1 litrowych.
Zamykamy i odwracamy do góry dnem.
Pozostawiamy na 24 h, a potem pasteryzujemy 25-30 minut
Rania...ale z Ciebie pracuś.:)
OdpowiedzUsuńElu, za to w zimę będę wyciągała kolejne słoiczki i się byczyła :)
OdpowiedzUsuńAlbo wpadnę do Ciebie na roladki z kurczaka? :)
OdpowiedzUsuń