29 sierpnia 2013

Tarta z cukinii

 Tarta na żytnim spodzie w towarzystwie cukinii.

Ciasto
125 mąki pszennej
125 g mąki żytniej
4 łyżki lodowatej wody
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
Farsz
szklanka śmietany 18%
1 cukinia
suszone pomidory
2 jajka
100g twardego białego sera
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku

Ciasto :
Bardzo szybko, ale dokładnie zagniatam ciasto.
Wcześniej wkładam masło i wodę do zamrażarki i początkowo łącze składniki nożem.
Ciasto wałkuję i przekładamy do formy na tartę   i wkładam do lodówki na 30 minut.
Można ciasto włożyć do lodówki i potem wałkować.

Cukinie kroję na  plasterki i smażę na bardzo małym ogniu, na łyżce oleju tak długo aż zmięknie i da się zwijać.
Pomidory suszone kroję na cząstki, a ser na kosteczkę.
Do ubitych jajek  , dodaję kolejno śmietanę,  sól i pieprz,  roztarty czosnek i mieszam .
Schłodzone ciasto podpiekam 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Teraz farsz:
Cukinię zwijam, do środka każdej rozetki wkładam kawałek pomidora suszonego, rozkładam ser i delikatnie wlewam śmietankę.


Tarta piecze się jeszcze 35-40 minut w 180 st S
Farsz ma być upieczony, ale elastyczny

Smacznego!!

4 komentarze:

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)