Pyszne sezonowe danie, które nie tylko smakuje ale też nie bije po kieszeni, a w tym przypadku cukinia, pomidory i papryka pochodzi z mojego ogrodu i są ekologiczne:)
Składniki:
młoda cukinia- ok 600 g
2 czerwone papryki
3/4 litra przecieru z świeżych pomidorów
cebula
por- biała część
2 pętka kiełbasy wędzonej
Przyprawy
2 ząbki czosnku
łyżeczka papryki czerwonej
łyżeczka czubrycy czerwonej
sól, pieprz do smaku
szczypta chili
ew suszony czosnek
zielony koperek
Cebulkę i czosnek kroję w kosteczkę.
Paprykę w paseczki, cukinie, por i wędlinę w plastry.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażam cebulę dodaję por i wędlinę - chwilkę smażę.
Dodaję kolejno paprykę, przetarte pomidory ( można użyć pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę lub pomidorów z puszki)czosnek i przyprawy.
Wszystko razem duszę przez około 10 minut.
Po tym czasie dodaję cukinię i duszę kolejne 10 minut ( lub dłużej w zależności od jakości cukinii)
Rozrabiamy mąkę z wodą i wlewam do lecza i gotuję jeszcze minutkę.
Na koniec posypuję posiekanym koperkiem
Podaję z ryżem, ale również można podawać z pieczywem.
Smacznego!!
Oooo tak leczo popieram w 100% tym bardziej że w ogródku cukini i kabaczków to mi nie brakuje :D
OdpowiedzUsuńja do lecza jeszcze marchęwkę dodaję :)
OdpowiedzUsuńJoasiu z marchewką jeszcze nie próbowałam, ale przepisów i smaków jest chyba tyle ile kucharek:)
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś leczo...ale moja musi być rozgotowana bo syn nie zje. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńElu u mnie lubią- nawet mój M zjadł ze smakiem, choć nie lubi ryżu:)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda Twoje leczo. Bardzo lubię i w sezonie często robię. Dzisiaj właśnie u mnie też jest leczo, Krys
OdpowiedzUsuńKrysiu też często robię, a w przyszłym tygodniu już zacznę zaprawiać leczo na zimę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)