Pasztet jest lekki i dietetyczny, przy tym zdrowy a tani
Składniki:
1 kg okary lub ugotowanej soi
3/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka kaszy manny
2 jajka
100ggrzybów lub pieczarek
6 kawałków pomidora suszonego
2- 3 ząbki czosnku
1/4 kostki masła
łyżka przyprawy w płynie- maggi lub sosu sojowego
garść pestek słonecznika
garść ziół- natka pietruszki, tymianek
sól, pieprz do smaku
Okarę ( ponownie) lub soję mielę w maszynce do mięsa.
Mieszam z płatkami owsianymi i przyprawą w płynie.
Dokładnie mieszam i wkładam do lodówki na min 30 minut.
Pokrojone grzyby duszę na łyżce masła, słonecznik prażę na suchej patelni studzę, pomidory kroję na małe kawałki
Do okary dodaję-
wszystkie przyprawy,
kaszę manna,
jajka,
grzyby
pomidory
słonecznik
Dokładnie wyrabiam mikserem.
Przekładam do formy keksowej- użyłam formy o wymiarach 28x9 cm i wyłożyłam ją folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stC i piekę 50 minut
Folię ściągam dopiero po całkowitym wystudzeniu pasztetu.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)