25 sierpnia 2013

Pasztet sojowy z okary


Pasztet jest lekki i dietetyczny, przy tym zdrowy a tani




Składniki:

1 kg okary lub ugotowanej soi
3/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka kaszy manny
2 jajka
100ggrzybów lub pieczarek
6 kawałków pomidora suszonego
2- 3 ząbki czosnku
1/4 kostki masła
łyżka przyprawy w płynie- maggi lub sosu sojowego
garść pestek słonecznika
garść ziół- natka pietruszki, tymianek
sól, pieprz do smaku

Okarę ( ponownie) lub soję mielę  w maszynce do mięsa.
Mieszam z płatkami owsianymi i przyprawą w płynie.
Dokładnie mieszam i wkładam do lodówki na min 30 minut.
Pokrojone grzyby duszę na łyżce masła, słonecznik prażę na suchej patelni studzę, pomidory  kroję na małe kawałki
Do okary dodaję-
 wszystkie przyprawy,
kaszę manna,
jajka,
grzyby
pomidory
słonecznik

Dokładnie wyrabiam mikserem.
Przekładam do formy keksowej- użyłam formy o wymiarach 28x9 cm i wyłożyłam ją folią aluminiową.


Piekarnik rozgrzewam do 200 stC i piekę 50 minut


Folię ściągam dopiero po całkowitym wystudzeniu pasztetu.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)