25 sierpnia 2013

Klasyczne zebra w łaciatym wydaniu

Ciasto to klasyczna zebra nieco inaczej wykończona  z dodatkiem śliwek węgierek



5 jaj
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanka oleju
1 szklanki cukru
1 szklaka wody gazowanej
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
8 śliwek węgierek
Polewa:
0,5 kostki palmy
3 łyżki kakao
300 g cukru
3 łyżki mleka

Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia
Jajka z cukrem ubijam  aż masa zbieleje.
Stopniowo dodaję 2,5 szklanki mąki na przemian z wodą i olejem.
Dzielę na dwie części- do jednej dodaję 0,5 szklanki mąk, a do drugiej kakao.
Na wysmarowaną dużą blaszkę wylewam ciasto białe, na górę łyżką wykładam ciemne plamki.
Do każdej ciemnej plamki wkładam skórką na dół połówkę śliwki.


Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40 minut.
Każdy piekarnik jest inny dlatego sprawdzamy ciasto patyczkiem- patyczek suchy ciasto jest upieczone:)
Polewa:
Zagotowuję wszystkie składniki,gotuję ok 2 minuty i wylewam na ciepłe ciasto

Smacznego!!

4 komentarze:

  1. I jak się okazało bardzo smaczne połączenie z e śliwkami- blacha poszła w jeden dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł :) choć mam swój własny, od lat niezawodny przepis na łaciate ciasto ze śliwkami możliwe, że wypróbuję ten w sezonie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać inne owoce lub zrobić jak zwykłą zebre- przepis zawsze wychodzi i jest pyszny:) polecam:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)