Ciasto to klasyczna zebra nieco inaczej wykończona z dodatkiem śliwek węgierek
5 jaj
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanka oleju
1 szklanki cukru
1 szklaka wody gazowanej
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
8 śliwek węgierek
Polewa:
0,5 kostki palmy
3 łyżki kakao
300 g cukru
3 łyżki mleka
Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia
Jajka z cukrem ubijam aż masa zbieleje.
Stopniowo dodaję 2,5 szklanki mąki na przemian z wodą i olejem.
Dzielę na dwie części- do jednej dodaję 0,5 szklanki mąk, a do drugiej kakao.
Na wysmarowaną dużą blaszkę wylewam ciasto białe, na górę łyżką wykładam ciemne plamki.
Do każdej ciemnej plamki wkładam skórką na dół połówkę śliwki.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40 minut.
Każdy piekarnik jest inny dlatego sprawdzamy ciasto patyczkiem- patyczek suchy ciasto jest upieczone:)
Polewa:
Zagotowuję wszystkie składniki,gotuję ok 2 minuty i wylewam na ciepłe ciasto
Smacznego!!
Bardzo ładne efektowne ciasto.:)
OdpowiedzUsuńI jak się okazało bardzo smaczne połączenie z e śliwkami- blacha poszła w jeden dzień:)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł :) choć mam swój własny, od lat niezawodny przepis na łaciate ciasto ze śliwkami możliwe, że wypróbuję ten w sezonie:)
OdpowiedzUsuńMożna dodać inne owoce lub zrobić jak zwykłą zebre- przepis zawsze wychodzi i jest pyszny:) polecam:)
Usuń