8 lipca 2013

Skrzydełka w domowej marynacie

Takie skrzydełka smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Marynata to przepis mojej cioci.


Skrzydełka w marynacie

1kg skrzydełek

Marynata

Składniki:
1/3 szk oleju
1 łyżka papryki czerwonej
1łyżka czerwonej czubrycy
1łyżka suszonego czosnku
garść majeranku
łyżeczka soli

Jeżeli nie macie czubrycy można ją zamienić na pół łyżki papryki czerwonej, odrobiny chili, tymianku.
Wszystkie składniki marynaty wymieszć.
Skrzydełka myję i czyszczę z resztek opierzenia, a potem dokładnie obtaczam w marynacie.
Pozostawiam na min 2 godziny w lodówce. Można przygotować je dzień wcześniej.







Skrzydełka obsmażam na gorącym oleju, podlewam kilkoma łyżkami wody i duszę do miękkości.
U mnie w szybkowarze to góra 10 min.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)