24 lipca 2013

Lekkie placuszki z kukurydzy




Składniki:
1 kolba kukurydzy
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonego czosnku
1łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki zielonej czubrycy
 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
pieprz do smaku

Kukurydzę gotujemy przez 15 min w lekko osolonej wodzie
Do ubitych jajek dodajemy stopniowo mąkę, mleko i przyprawy.
Ciasto ma mieć konsystencję ciut gęstszą od ciasta naleśnikowego
Ugotowaną kukurydzę hartujemy zimną wodą i końcem noża ścinamy ziarenka.


Kukurydzę dodajemy do masy.
Na rozgrzany olej wykładamy małymi porcjami ciasto i smażymy na złoty kolor.
Placuszki należy smażyć na małym ogniu,uważając żeby nie przypalić ale nie smażymy też za długo bo kukurydza stwardnieje.
Każdy smaruję pastą paprykową lub zwykłym ketchupem.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)