18 czerwca 2013

Pampuchy, pyzy drożdżowe, kluski parowe, parzaki,banie z truskawkami

Pampuchy, pyzy drożdżowe, kluski parowe, parzaki,banie-  czyli kluski na parze, były dzisiaj u mnie na obiad.
Robię często, z różnymi nadzieniem, mogą być z dżemem, nutellą ( jak dla nas najlepsze), z owocami

Przepis na 12 szt

Składniki:
1/2 kg mąki ( u mnie pół na pół z mąką krupczatką)
1 jajko
5 dag drożdży
250ml (szklanka) mleka
2 łyżki cukru
5dag masła- roztopić i schłodzić
szczypta soli
12 szt truskawek

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i szczyptę soli.
Mąkę przesiewamy, wbijamy jajka i wlewamy roztopione masło i rozczyn drożdżowy.
Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia- dzisiaj na dworze trwało to 15 min:)


W międzyczasie można przygotować koktajl, sos truskawkowy lub zmiksować same truskawki do polania klusek
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 porcji ( można więcej, kluski będą mniejsze)
Do środka wkładamy tryskawki lekko obtoczone w cukrze ( niekoniecznie, to już zależy od ich słodkości) dokładnie zaklejamy


i gotujemy na parze ok 10 min ( jeżeli robimy mniejsze wystarczy 8 min) i smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)