26 maja 2019

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Były takie apetyczne i nawet cudnie pachniały truskawkami, ale ze smakiem to już nie były podobne do tych naszych truskawek. Tak, skusiłam się (znowu) i kupiłam, a że nie smakowały mi za bardzo wylądowały w cieście. Jogurtowe z cytryną i truskawkami smakowało już lepiej:)
Polecam do kwaki i nie tylko:)


Składniki na blaszkę 24x24 cm

2 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
200 g jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka z połowy cytryny
300g (około ) truskawek


 Truskawki myję i odstawiam do odsączenia, potem przekrawam wzdłuż na połowę
Mąkę przesiewam razem z sodą i proszkiem do pieczenia.
Cytrynę dokładnie myję, sparzam wrzątkiem i z połowy ścieram skórkę
Jajka ucieram razem z cukrem tak długo, aż masa będzie pulchna, zgęstnieje i  zbieleje.
Dodaję delikatnie mąkę, olej i sok z skórką z cytryny, mieszam już ręcznie

Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki , na górę układam truskawki przekrojoną częścią do góry.
Piekę w temperaturze 180 st przez około 30-35 minut, sprawdzam patyczkiem.
Jeżeli ciasto nie przykleja się do patyczka to jest gotowe.
Wyciągam z piekarnika i oprószam cukrem pudrem, lub cukier rozpuszczam w łyżce wody i smaruję górę gorącego ciasta. Studzę

Smacznego!


13 komentarzy:

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)