17 lutego 2019

Rolada z boczku

Dostałam ostatnio ładny kawałek, dość chudego boczku i od razu wiedziałam, ze muszę przygotować z niego roladę do pieczywa.
Można ją też podawać na ciepło, ale ja zdecydowanie wolę  jako wędlina do pieczywa.
Przygotowanie nie jest trudne, można ją przygotować dość szybko, jedynie pieczenie i studzenie wymaga więcej czasu.
Polecam.



Składniki
2,4kg boczku świeżego ze skórą, bez kości
farsz
0,5 kg mielonej łopatki/szynki
1łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu  czarnego  lub ziołowego
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki zimnej wody
dodatkowo:
mielony kminek i czerwona papryka
sznurek bawełniany
1-1,5szklanki bulionu/rosołu/ wody



Boczek myję i dokładnie wycieram, wycinam wszystkie chrząstki - zawsze się jakieś znajdą, skutecznie utrudniają zwijanie rolady.
Nacinam skórę , w mniej więcej 1centymetrową kratkę lub jak kto woli w romby.
Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszam.
Gotowy farsz wykładam na boczek,z tej strony z której były kości, upycham dokładnie też w te zagłębienia, z drugiej strony zostawiam 3-4 cm bez farszu.
Boczek zwijam w ciasna roladę (zaczynam od tej strony gdzie mam farsz) i związuję sznurkiem.
Całą roladę oprószam cienko kminkiem i papryką czerwoną
Gotową przekładam do dopasowanego garnka żeliwnego ( tzw gęślarski) wlewam 1 szklankę wywaru.
Garnek wstawiam do nagrzanego do 220 stopni piekarnika  i odkryty piekę przez 40 minut, żeby się ładnie zrumieniła.
Po tym czasie roladę przykrywam, zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę przez kolejne 2 godziny.
W miedzy czasie sprawdzam ilość bulionu, jeżeli trzeba podlewam resztą.


Upieczona roladę studzę w tym samym garnku, zimną wkładam do lodówki najlepiej na całą noc i dopiero następnego dnia  usuwam sznurek i kroję, a kroi się bardzo cienko:)

Smacznego:)


6 komentarzy:

  1. Renatko wyszła po prostu wspaniała :-) z chęcią zjadłabym pajdę chlebka z takimi pysznościami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Raczej nie dla mnie, ale mój mąż zjadłby z apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to mięso musi być aromatyczne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super wyszło. TY umiesz zdecydowanie czarować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękna rolada. Wygląda mega pięknie. Smak musi być rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Takie domowe mięsko do chleba jest 100 razy lepsze niż najlepsza wędlina.

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)