18 kwietnia 2018

Minestrone

Wiosna zapanowała i mam nadzieję że juz na stałe:)
Ta pora roku wymusza na mnie też zmianę menu, choć wszelkie nowalijki jeszcze omijam to coraz częściej gotuję bardziej warzywnie i nieco lżej.
Dzisiaj jeden z takich właśnie przepisów.
Lekki, świeży i bardziej nawet letni niż wiosenny smak- po prostu pyszna zupa
Polecam:)



Składniki
1,5 litra wywaru warzywnego
200g ugotowanej drobnej, białej fasolki
2 średnie marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
0,5 l gęstego soku pomidorowego
150g cukinii
3-4 łyżki ryżu
sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
1/2 łyzeczki tymianku
1/2 łyzeczki przyprawy prowansalskiej ( można ominąć)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 duży liść laurowy
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki.


Cebulę kroję w drobną kosteczkę, czosnek miażdżę nożem i również drobno kroję, przekładam do garnka i szklę razem na oliwie.
Cebula ma się tylko zeszklić!
Dodaję marchewkę pokrojoną w cienki talarki i seler pokrojony w drobne plasterki- chwilę razem podsmażam.
Do garnka wlewam wywar i sok z pomidorów, dodaję suchy ryż i przyprawy gotuję około 10 minut.
Następnie dodaję fasolę (razem z wodą z gotowania) i cukinię pokrojoną w ćwierć talarki- gotuję razem przez 10 minut.



Na koniec doprawiam do smaku i posypuję natką pietruszki.
Przed podaniem można posypać startym parmezanem, o którym zupełnie tym razem zapomniałam:)

Smacznego :)


13 komentarzy:

  1. To prawda Reniu, że wiosna powoduje, że nasze menu jest trochę "odchudzone". To na korzyść smakowi. Twoja zupa jest bardzo pożywna i bardzo "warzywna", czyli pyszna :)
    Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na wiosenne jedzonko :) Danie zawiera tyle pyszności i mój ukochany seler naciowy. Na pewno poprosiłabym o dokładkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i wiosenne danie. Z fasolką musi być fajny smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Minestrone na wiosnę to pozycja obowiazkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować. Wszystko, co lubię. Zupa do tego wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też na wiosnę wybieram lekkie, pełne warzyw posiłki. MNiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak lekko i pysznie :) Z chęcią by się zjadło takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zupy a twoja Renatko pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za zupami warzywnymi, ale w tej przynajmniej nie ma brukselki ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie mogę się już doczekać, kiedy na dobre ruszy sezon owocowo-warzywny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Reniuś za to kocham wiosnę, za lżejsze talerze. Buziole

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)