10 września 2017

Szybkie ciasto z śliwkami

Dzisiaj mam przepis na szybkie ciasto ze śliwkami.
Lubię piec i to ciasta warstwowe, wielosmakowe, ale one zajmują dużo czasu a tego czasami brakuje i dlatego w takich chwilach sięgam po właśnie takie przepisy.
Ciasto ucierane, przygotowuje sie dość szybko, na to umyte i wypestkowane śliwki i do pieca:)
Szybko prawda?
i mamy pyszne i wilgotne ciasto do niedzielnej kawki.
Polecam szczególnie teraz gdy mamy różne rodzaje śliwek, bo z nimi wychodzi najsmaczniejsze


Składniki na tortownice 27 cm
4 jajka
200 g masła ( można pół na pół z palmą)
180 g cukru
200g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
500g śliwek
sok + skórka  z cytryny
cukier puder do posypania


Śliwki myję i przekrawam na pół- wyjmuję pestki
Oddzielam żółtka od białek- białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Masło ucieram przez kilka minut aż zbieleje i zrobi sie puszyste.
Do masła dodaję na przemian po żółtku i porcji cukru.
Następnie dodaję po łyżce przesianej z proszkiem mąki,a na końcu białka- ucieram tylko do połączenia się składników.


Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na górę układam połówki lub ćwiartki śliwek.
Ciasto piekę w 180 stopniach przez 50-55 minut.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem


Smacznego:)

14 komentarzy:

  1. Na takie ciasto to ja bardzo chętnie się skusze :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta. Kubek herbaty i jestem szczęśliwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Reniu, dzisiaj też upiekłam ciasto ze śliwkami. Ale moje śliwki są na górze ciasta, tam gdzie je zostawiłam. Widać teraz jest sezon śliwkowy, więc trzeba to wykorzystać i piec pyszne ciasta :) Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I`m not a kitchen lover but I should cook that pie!
    I`m following your blog with a great pleasure in Google+ and GFC
    Follow back? Sunny Eri: beauty experience

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiem Ci, że takie ciasto to ja bym chciała zjeść.
    Wygląda rewelacyjnie. Po prostu piękne!
    No i te śliweczki...
    Pozdrawiam :)


    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciacha są najlepsze ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Ruszył sezon śliwkowy :) Pysznie wyglada Twój placek. Ja kiedyś robiłam ucieranego ze śmietana. Jego zaleta jest to, że nigdy nie wychodzi zakalec :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie proste ciacha nieraz są na wagę złota kiedy trzeba coś na weekend upichcić a nie ma na to zbytnio czasu :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliwki w cieście, pycha :D
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto zrobiłam o rety ucierania dużo, nie poddałam się a nie miałam śliwek świeżych bo jak na jesień :) To do ciasta dałam śliwki ze słoika bo miałam całe. Bałam się, że nic z tego nie będzie a wyszło ciasto, urosło super a z dżem ze śliwkami pycha. Sprawdzenie, przepis super :) Szukałam przepis tu na Cebulaki, chyba że, gdzieś przeoczyłam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jeszcze nie ma, ale postaram sie to nadrobić:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)